10/30/12 13:54
(http://www.klassa.bg/)

Обама обяви бедствено положение в Ню Йорк и Ню Джърси, щетите от „Санди“ ще надхвърлят 20 милиарда долара

 Президентът на САЩ Барак Обама обяви Ню Йорк и Ню Джърси за зони на „голяма катастрофа“, което позволява да се отблокират федерални средства за покриване на щетите от урагана „Санди“, предаде АП. Първата равносметка от стихията, засегнала 60 милиона жители по източното крайбрежие на САЩ бе: 16 жертви, 6 милиона без ток, 3 града потопени в Ню Джърси след срутване на отводнителна дига, червена степен на тревога в АЕЦ в Ойстър Гриик в същия щат. Централата се намира на 40 км от Атлантик Сити, известен туристически район.

Първоначалните оценки за щетите възлизат на 20 милиарда долара, но цифрата вероятно ще се увеличи, защото икономиката е почти блокирана. Прогнозата, цитирана от агенция Блумбърг, е на компанията Kinetic Analysis. Според нея 7-8 милиарда са само застрахователните загуби.

Косвените щети не могат още да бъдат пресметнати, като затварянето на борсите и спирането работата на банките, или анулирането на около 12 000 полета.

Най-разрушителният в историята на САЩ - ураганът „Катрина“, който удари Ню Орлеан през 2005 г., донесе застрахователни щети за 41,4 милиарда долара.

Добрата новина от вторник следобед българско време е, че водата започна да спада в Долен Манхатън, където вълната първоначално бе висока 4 метра. Метрото в Ню Йорк бе наводнено, влакове и самолети не се движат.

В Голямата ябълка най-силно пострада Долен Манхатън, който бе залят от вода и остана на тъмно. Метрото на Ню Йорк е на 108 години, но досега не е преживявало такава катастрофа, отбеляза неговият директор Джоусеф Лота. Кметът Майкъл Блумбърг се опита да успокои жителите на града, като заяви, че най-лошото вече е отминало. В мегаполиса има само един смъртен случай – 30 годишен мъж загина от паднало дърво в Куинс.

Поне една седмица ще отнеме връщане на живота в нормалния ритъм.

Въпреки, че отслабна от ураган до тропическа буря, определена като Франкенсторм“ „Санди“ представлява заплаха за канадското крайбрежие.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване