10/31/12 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Украйна остана в обятията на Янукович

Ремегиуш Пулторак
в. Наш дженник

Виктор Янукович. Снимка: правда

Първите данни за резултатите от парламентарните избори в Украйна, основани на “екзит пол”, бяха много благоприятни за Партията на регионите, тъй като сочеха победа с 38,8 на сто от гласовете. При последвалите данни този резултат спадна значително, но все пак партията на президента Виктор Янукович може да бъде спокойна за крайния резултат, защото преднината й е голяма. След Партията на регионите се класира опозиционната “Баткившчина” (Отечество) на бившия премиер Юлия Тимошенко, която излежава седемгодишна присъда в затвора и не можа да се кандидатира в тези избори.

Трета е Комунистическата партия на Украйна, следвана от УДАР на прочутия боксьор Виталий Кличко и националистическата партия “Свобода”. Останалите политически сили, участвали в неделните избори, не успяха да прекрачат петпроцентната бариера и няма да влязат във Върховната рада.

Това класиране се отнася само за партийните листи, според които по пропорционалната система бяха избирани половината от депутатите. Другата половина се избира в едномандатни избирателни райони, като резултатите от тях още не са известни. Но ако се съди по сондажни информации, разпространявани от разни социологически центрове, в едномандатните райони Партията на регионите може да очаква резултат, подобен на този в пропорционалния вот.

По мнението на вицепремиера Борис Колесников в мажоритарния вот Партията на регионите може да постигне още по-добър резултат, като вземе две трети от местата. Ако тези предвиждания се оправдаят, Партията на регионите вероятно ще може да състави сама правителство, защото ще има повече от половината от местата в 450-членната Върховна рада. Но ако това не стане, то със сигурност ще се стигне до образуване на коалиция с традиционните съюзници на Янукович - комунистите.

Те също се възприемат като победители в изборите, защото станаха трета политическа сила в страната и със сигурност ще увеличат броя на депутатите си (досега в парламента имаше 27 комунистически депутати). Коментирайки от затвора изборите, Тимошенко обвини най-големия си политически противник Янукович в опит да установи диктатура в страната. В знак на протест срещу фалшифицирането на изборните резултати бившият премиер започна гладна стачка.

Изборите в Украйна бяха наблюдавани от близо 3500 чуждестранни наблюдатели, вкл. над 600 от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Те имаха задачата да повишат достоверността на демократичните избори е да предотвратят случилото се през 2004 г., когато след разкритията за измами в изборите за президент в страната избухна Оранжевата революция. НО и този път опозицията огласи много случаи на нарушения по време на гласуването, вкл. и купуване на гласове и липса на прозрачност в работата на избирателните комисии.

* * *

Изборите в Украйна не отговарят на демократичните стандарти, към които сме привикнали, но Западът навярно ще ги признае. Няма да има друг изход. Мащабът на нарушенията на закона, макар и голям, няма да позволи да се направи еднозначната констатация, че резултатите от гласуването са били фалшифицирани.

Докато очакваме окончателните резултати от едномандатните райони, още днес може да се каже, че Украйна със сигурност не се е приближила до Европа. Въпреки че споразумението за асоцииране с ЕС е договорено, неговото подписване и ратифициране би граничило с чудо при настоящите условия. Затова няма да се случи.

Това обаче не означава, че под продължаващото управление на Янукович нашите източни съседи изцяло ще попаднат в руската орбита. Пребиваването в разкрачено състояние, колкото и парадоксално да е това, може да бъде от полза за управляващата Партия на регионите. Съгласно принципа: действаме като на Изток, но искаме да живеем като на Запад. И запазваме интересите си.

Така че дали в Украйна има запазване на статуквото? Също не е сигурно. По време, когато водачите на Оранжевата революция или са отишли в сянка, или са попаднали в затвора, на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване