11/01/12 15:27
(http://www.klassa.bg/)

Икономиката ни близо до точката на замръзване

 Като цяло ще завършим годината с растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) с около 1%, прогнозира председателят на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски. По думите му, предварителните данни за икономиката показват, че третото тримесечие вероятно ще бъде малко по-добро от второто.

 

От 10-те основни икономически сектори, очакванията са само три да бъдат със спад през тази година. А през миналата година само 3 са растели. За секторите търговия, транспорт, хотелиерство, финансови и застрахователни дейности сега предвижданията са да имат минимален ръст от 1%, докато през миналата годината са имали спад.

 

Лошата новина е, че моторът за миналата година - промишлеността, който заема 21% от БВП, от ръст с 9% за миналата година, през тази година показва влошени данни. От ЦИР предвиждат промишлеността ще завърши с годишен растеж само от около 1%.

 

Особено е състоянието на селското стопанство, което повиши дела си в БВП до 4.8%, коментира още председателят на ЦИР. През първата половина на годината то е отбелязало сериозни растежи, но за третото и четвъртото тримесечие може да се регистрират спадове поради по-слабата реколта. Това може да неутрализира растежа от началото на годината и селското стопанство да завърши годината около „нулата“, каза Прохаски.

 

Има лек ръст на крайното потребление на годишна база. Растежите са много скромни и не могат да очертаят забележим общ растеж на икономиката, допълни Прохаски. Той припомни, че бизнес климатът като цяло се влошава, а износът намалява за сметка на увеличението на вноса.

 

Тази обща стабилизация означава, че като цяло има възстановяване от забавянето в края на миналата и началото на тази година, заключи Прохаски. За някои от секторите това е излизане от кризата от 2008 г., допълни той.

 

Според икономиста безработицата ще остане на сегашните си високи нива и сериозно намаление не може да се очаква в краткосрочен план. Затова е необходимо да се насърчават инициативите за допълнителна квалификация и преквалификация на хората, защото поне още няколко години няма да има осезаемо увеличение на работните места.

 

Относно Бюджетът 2013 г. Прохаски коментира, че е съставен консервативно с оглед на гаранции за изпълнението му, което е „добре“. Но в него липсва сериозен програмен подход и не се виждат ясни идеи за реформи. „Да се надяваме, че следващият бюджет ще бъде съставен много по-реформистки и програмно ориентирано с оглед на някои структурни проблеми, които имаме", каза икономистът.

 

По отношение на потребителските цени не очакваме скокът от август и септември да продължи, посочи Прохаски. Той потвърди предишната прогноза на ЦИР, че в края на годината натрупана инфлация няма да надмине 4%.

 

Външните условия не позволяват по-голяма динамика, затова нашата оценка от 1.5% ръст за следващата година е балансирана, каза още икономистът.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване