11/01/12 14:04
(http://www.klassa.bg/)

Китай купи 10% от летище „Хийтроу“

 Филиал на китайския суверенен фонд China Investment Corp (CIC) е купил 10% от лондонското летище „Хийтроу“, съобщи китайската информационна агенция Синхуа.

Преди това стана известно, че дъщерна фирма на фонда е купила 5,72 процента от испанската строителна компания Ferrovial за 414,6 милиона долара. Останалите 4,28 процента са купени от други акционери , управляващи летището, за 310,6 милиона долара.

През август Ferrovial обяви, че продава част от акциите си в Heathrow Airport Holdings на фонда Qatar Holdings, в резултат на което делът на испанците в управляващата компания се намали на 39,37 %. След сделката с китайците той пада на 33,65 %.

Летище „Хийтроу“ се управлява от компанията Heathrow Airport Holdings. Тя се появи след преименуване и преобразуване на ВАА, която до 1986 г. бе държавна структура, владееща 26 британски летища. Преди 26 г. бе приватизирана и акциите й започнаха да се търгуват на Лондонската фондова борса.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване