11/02/12 11:47
(http://www.klassa.bg/)

"Anonymous" за специалните служби, свободата и Русия

В ексклузивно интервю за Голос России представител на "Anonymous" разглежда специалните служби, ожесточаването на законите, свободата на Интернет-пространството, а също сподели мнението си за Русия.

КОРЕСПОНДЕНТ: В какво е основата на философията на групата "Anonymous"?

"Anonymous": Свободата. И защита на Интернет, защото Интернет е най-големият механизъм за освобождаване през цялата история на човечеството.

КОРЕСПОНДЕНТ: Какво бихте отговорили на онези, които ви смятат за престъпници?

"Anonymous": Бих свил рамене… Каквото за едни е престъпление, за други е борба за свобода. Всяка табелка, която ни слагат, ще разкаже повече неща за окачващия, отколкото за нашата дейност.

КОРЕСПОНДЕНТ: Защо "Anonymous" са децентрализирани, вие нямате официален представител?

"Anonymous": Ние се придържаме към анархичната идея за хоризонтално управление на колектива, където всеки може да стане лидер на групата. В това е нашата основна сила.

КОРЕСПОНДЕНТ: Бихте ли разказали за опитите на специалните служби и органите на реда да проникнат в редиците на "Anonymous"?

"Anonymous": За органите на реда най-ефикасният начин да се внедрят в състава на "Anonymous" е да завербуват някой аноним. Най-известният подобен случай е сигурно с анонима Sabu. Ущърбът, причинен на "Anonymous", зависи от това, доколко голяма група ръководи той, и какъв авторитет има сред нас. Така беше и с посочения аноним.

Изглежда, че в света няма нито една служба, която да не се опитва да проникне в редиците на "Anonymous". Между другото, това не е чак толкова сложно. Ние сме отворена организация и това ни позволява да привличаме голям брой участници. Но специалните служби дирят информация и те лесно се идентифицират, защото са в контакт с „информационни активисти”.

КОРЕСПОНДЕНТ: Как "Anonymous" се отнася към дейността на медиите, към закона за авторските права, към предоставянето на файлове и контент?

"Anonymous": Нашата позиция е, че идеята за общност е по-важна от авторството. Законът за защита на авторските права, особено последният закон, въведен от правителството на САЩ DMCA (Закон за защита на авторските права в дигиталната епоха) има две негативни последици. Първо, тези закони са нужни за обогатяване на една малка и без това богата група издатели и звезди на шоу-бизнеса. А второ, тези закони налагат цензура и вкарват в определени рамки мислещите другояче.

КОРЕСПОНДЕНТ: В коя страна, според "Anonymous", има най-свободна информационна среда?

"Anonymous": В Исландия.

КОРЕСПОНДЕНТ: Какво "Anonymous" мислят за Русия?
"Anonymous": Русия е съвременна и относително свободна демократична страна. И както във всяка държава с такива размери, там има свои проблеми, свои традиции, които "Anonymous" наблюдава.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване