11/02/12 22:03
(http://e-vestnik.bg/)

Ало, Косово - независимост без телефонен код

Франс прес

Косово е сърцето на Сърбия. Плакат срещу независимостта на Косово

Да се телефонира в Косово може да се окаже главоблъсканица, подобно на оспорвания статут на тази бивша сръбска област, чиято независимост Хилари Клинтън енергично защити в сряда, но Сърбия, подкрепяна от Москва, отказва да я признае. Така Косово, за разлика от страните членки на ООН, няма собствен телефонен код.

За всеки, който се обажда на стационарен телефон в Косово от чужбина, Косово си остава съставна част на Сърбия: трябва да се мине през сръбския телефонен код +381 , после да се избере кодът на търсения град - например 38 за Прищина, както по времето на бивша Югославия.

Всяко телефонно обаждане в Косово от Сърбия е като телефонно обаждане в страната: 038 за Прищина. Също така няма никаква промяна спрямо югославската епоха, ако човек иска да се обади по телефона от Прищина на някого в Белград- достатъчно е преди търсения номер да се избере телефонният код на сръбската столица 011 .

За сметка на това, когато се звъни от чужбина или от Сърбия към мобилен телефон, Сърбия и Косово са независими. Мобилните телефонни оператори, навлезли в Косово след оттеглянето на сръбските сили през 1999 г., използват телефонните кодове на Монако +377 или на Словения +386 . В действителност целият сектор на телекомуникациите в Косово отразява тази оспорвана независимост.

Мадлин Олбрайт, бивш американски държавен секретар през 1999 г. по време на ударите на НАТО срещу Сърбия, които прогониха сръбските сили от Косово, ръководи сега фирмата “Олбрайт кепитъл мениджмънт”. Тази фирма желае да купи държавната компания за телекомуникации ПТК - една от най-печелившите компании в Косово.

Сърбия оспорва приватизацията на ПТК и иска да сезира международното правосъдие, за да попречи на сделката. Косовските власти от своя страна се противопоставят на присъствието на тяхна територия на три сръбски мобилни оператори, които действат основно в анклавите с преобладаващо сръбско население.

През 2010 г. Прищина дори прекъсна някои от техните кабели и конфискува част от оборудването им. Косовските власти смятат, че тези мобилни оператори функционират незаконно, защото нямат лиценз от “Република Косово” и не плащат данък. Белград обратното твърди, че тези оператори са получили лиценз с неопределен срок, за да покриват територията на Косово през 1999 г., когато тази територия бе още сръбска.

Косовският парламент поиска Косово да може да използва телефонния код на Албания +355 , като подхрани по този начин старите сръбски опасения за “Велика Албания”, обединяваща всички територии с албанско население от различните страни на Балканите. Международният съюз по телекомуникации засега се противопоставя на това. Тези проблеми са част от конкретните въпроси, които сръбските и косовски преговарящи би трябвало да решат в рамките на диалога под егидата на ЕС.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване