11/02/12 18:14
(http://www.klassa.bg/)

Безименните жертви на Дунава със свое гробище във Виена


До пристанището във Виена има едно място, където цари вечна тишина и спокойствие. Далеч от превозващите товари корби и мотокари, в близост до Дунава, се намира виенското гробище на безименните. Там до 1940 г. са получавали последен покой анонимните жертви, намерили смъртта си в реката – самоубийци, жертви на неразкрити криминални престъпления или загинали вследствие на нещастни случаи. Гробището е разположено в някогашното предградие на Виена Алберн. Още в средните векове основният поминък в Алберн е бил рибовъдството. Няма друго селище около Виена, което толкова често да е било наводнявано от Дунава.
Гробовете са съвсем семпли, украсени единствено с метални кръстове. Надписите посочват само пола и евентуално датата, на която е намерен трупът. За погребаните тук липсва информация и само на някои гробове са посочени и обстоятелствата на смъртта.
През 1939 г. в Алберн са построени силози за жито и пристанището. Благодарение на регулацията се променя и отточният режим на реката и оттогава броят на изхвърлените от реката намалява – последният случай е от 2004 г. Последното погребение на гробището на безименните е извършено през 1940 г. Днес гробищният парк се стопанисва от Община Виена и Виенското пристанище.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване