11/02/12 17:21
(http://www.klassa.bg/)

БСП предлага ГКПП "Маказа" да носите името на ген. Васил Делов

БСП предлага ГКПП-Маказа на територията на областта с център Кърджали да носи името на генерал Васил Делов. Това се посочва в декларация на Парламентарната група на Коалиция за България, прочетена от Ангел Найденов, съобщиха от пресцентъра на БСП. "С това решение не просто ще следваме логиката на имена на пунктове по южната граница – „Капитан Андреево“, „Капитан Петко воевода“. Това ще бъде решение, което ще направи живо името на генерал Делов, ще съживи спомените за генерал Делов и решение, което завинаги ще остави името на генерал Делов върху историческите и географските карти. С това наше предложение разчитаме на силна обществена и политическа подкрепа и на бърза реакция от страна на компетентните държавни институции", се казва в декларацията на БСП.
Според БСП отказът на групата съветници от ДПС в Общинския съвет на Кърджали да подкрепят предложение за удостояване на генерал Васил Делов със званието „Почетен гражданин на Кърджали“ няма разумно и обосновано обяснение.
"За съжаление, на този фон се появиха и тези, представляващи подмяна и грубо посегателство срещу историческите факти и заслугите на генерал Делов за освобождаване на Кърджали и на Източните Родопи.
Обяснимо, всичко това предизвика политически реакции, определящи поведението на групата съветници като скандално и провокативно. Появиха се редица предложения, компенсиращи отказа и възстановяващи историческата справедливост, името и честта на генерал-майор Васил Делов. Такова е предложението за награждаването му с най-високото съвременно държавно отличие орден „Стара планина“, се казва в декларацията.
БСП и Коалиция за България приветстват решението на МС, включително и като решение за награждаване на още 18 български военачалници от Балканската война – командващи на армии, дивизии и отряди с ранг на дивизии.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване