11/02/12 12:02
(http://www.klassa.bg/)

Вера Мухина, символът на съветското изкуство

Театралните творби на Вера Мухина, мнозинството от които не са познати на широката публика, са представени в Московския музей за съвременно изкуство. Сред експонатите на изложбата – графика, скулптури, ескизи на костюми, а също архивни снимки и видео.
Скулптурата „Работник и колхозница”, създадена в 1937 година от Вера Мухина, произведе не само фурор на Световната изложба в Париж, но стана и един от най-узнаваемите символи на СССР. В съзнанието на мнозинството от хората името на Мухина е свързано именно с тази творба, но малко хора знаят, че нейният талант бил много по-разностранен. Тя се занимавала с дизайн – в средата на 1940-те години тя измислила култовите шлифовани чаши, разработвала колекции от дрехи, които получавали най-високи награди на международни конкурси, работела като театрален художник.

За първи път Вера Мухина се свързва с театъра през 1916 година, когато нейна близка приятелка, известната художничка-авангардистка Александра Екстер, я завела в Камерния театър при Александър Таиров. Екстер правела декорации и костюми, а Мухина трябвало да изпълни скулптурната част на сценографията.

По-късно Мухина сериозно се влюбила в театъра – за една година били направени ескизи за още няколко спектакли, сред които „Вечер на шегите” на Сем Бенели и „Роза и Кръст” на Александър Блок. Но по различни причини тези планове не били осъществени.

Имало и още една театрална фантазия, подробно нарисувана от Мухина през 1916-1917 години/ и декорации и костюми/, и това било балетът „Нал и Дамаянти” по сюжет от древноиндийския епос „Махабхарата”.

След това настъпила пауза, продължила почти 30 години – едва през 1944 година за постановката на „Електра” по Софокъл художничката създала хитони, точно повтарящи сценичните колони.

На експозицията са представени и скулптурни работи на Вера Мухина – бюстове на великите балерини Марина Семьонова и Галина Уланова. Разбира се, трудно е да си представим изложба на Мухина без главната й творба – „Работник и колхозница”. В изложбените зали е изложен един от ескизите на монумента, изработен в 1937 година от бронз.

Изложбата „Театърът на Вера Мухина” в Московския музей за съвременно изкуство може да стане за почитателите на нейното творчество истинско откровение и ще даде възможност по-новому да се оцени наследството на една от най-добрите руски художнички на 20-ти век.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване