11/02/12 22:07
(http://e-vestnik.bg/)

Гей, борец срещу мафията ще управлява Сицилия

Франс прес

Розарио Крочета. Снимка: личен сайт

Новият областен управител на Сицилия Розарио Крочета, спечелил местните избори тази неделя, е пълна противоположност на клишетата за италианците от Юга. Той е открит хомосексуалист, прочу се в борбата срещу мафията, заради което е под постоянна полицейска защита.

“Когато човек изпълнява обществена роля, той трябва бъде целомъдрен, така че в случай на победа на изборите се отказвам от полов живот”, обеща на шега този 61-годишен политик по време на предизборната си кампания. Шегата отразяваше скептицизма му за шансовете да победи.

Химик по образование, Розарио Крочета започна кариерата си в град Джела на южното крайбрежие на Сицилия , в местното представителство на италианската петролна и газова компания ЕНИ. През 2002 г. оглави кметството на Джела и стана първият кмет, открит хомосексуалист, в историята на Италия.

В този град, един от най-разядените от гангрената на мафията, Крочета, идвайки на власт, сключи с началника на местната полиция пакт за борба срещу организираната престъпност. Веднага след избирането си Крочета отправи ясно послание към коза ностра, като уволни жената на местен бос, наета в кметството въпреки фалшивата й диплома за завършено образование.

Пактът и уволнението му костваха ненавистта на Октопода и няколко покушения. “Благодаря на Бога за всеки ден живот, с който ме дарява. Откакто бях избран за кмет на Джела, животът ми винаги е в опасност”, призна Крочета.

След като в понеделник стана ясно, че печели изборите в Сицилия, той веднага заяви предизвикателно: “Сега, когато съм избран, мафията може да си стегне куфарите”. Член от 2008 г. на Демократическата партия основната лява партия в Италия , Крочета преди това беше активист на Италианската комунистическа партия и на Зелените.

Идеологическите позиции не му пречат обаче да бъде ревностен католик, подобно на Ники Вендола, областния управител на южната италианска област Пулия, който също не крие, че е хомосексуалист. Крочета, който е учил при салезианите на Дон Боско, от години помага като доброволец на възрастни хора от своя избирателен район.

Преизбран за кмет на Джела през 2007 г. още на първия тур с 64,8 процента от гласовете, Крочета подава оставка през 2009 г., след като е избран за евродепутат. В Европейския парламент става заместник-председател на специална комисия за борба с организираната престъпност, корупцията и прането на пари.

Крочета, който има бляскава политическа кариера, е роден в семейството на шивачка и на работник на временни трудови договори. Той е един от четиримата братя в семейството.

Крочета има и творчески наклонности. Този елегантен оратор, симпатичен на вид, който винаги носи очила с тънки рамки, е и поет, публикувал сборник със стихове през 1987 г., озаглавен “Дневникът на една въртележка”. Той е и полиглот - говори френски, английски и арабски.

Крочета, който е ерген и се гордее с това, е много далеч от стереотипите за мачовците от италианския Юг, тиражирани в италианската литература и кино. Крочета няма нищо общо с Красавеца Антонио, увековечен от Марчело Мастрояни, нито с Гепарда, непоправимия съблазнител от едноименния роман на Джузепе Томази ди Лампедуза.

Новият областен управител на Сицилия сам си дава сметка, че е нещо като НЛО в политическия пейзаж. “Наистина съм революционер”, подхвърли той, след като бе съобщено за победата му.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване