11/02/12 17:07
(http://www.klassa.bg/)

Израел ни дава за пример заради спасяването на българските евреи

.Начинът, по който българските евреи са спасени - тази солидарност, тази групова активност, участието на църквата, на зам.-председателя на парламента Димитър Пешев - това е пример за събитие и за начин на действие, каквото в Европа не се е повторило до момента.
Това заяви посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз при откриването на Международната научна конференция „Евреите в Източна Европа и Съветския съюз по време на Втората световна война и Студената война (1939-89 г.)".
Посланикът изтъкна, че има много примери за спасяването на евреите от различни държави в Европа. По думите му обаче те не могат да се сравнят с организираната воля в България, спасила над 48 хиляди български евреи. Шаул Камиса Раз изтъкна, че българският народ е бил толерантен към евреите в България и към останалите етноси.
„Познаваме много примери за тази толерантност. Още Васил Левски по време на Турското робство е проповядвал равенство между турци, евреи и българи и други народи, които живеят по тази земя", коментира още израелският посланик. Той припомни, че в края на 19 и началото на 20 век са издадени множество визи за преминаване през България на бягащи от Русия евреи по пътя им към Израел.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване