11/02/12 22:08
(http://e-vestnik.bg/)

Новият възход на държавните гиганти в петролния сектор

Маркус Тойрер, Винанд фон Петерсдорф

Заместник-шефът на апарата в Кремъл Игор Сечин е виден представител на един от клановете във властта. Той ръководи държавния петролен гигант “Роснефт” и е неформален лидер на бившите служители на службите за сигурност. Снимка: комерсант.ру

Възходът на руския петролен концерн Роснефт сочи, че държавните компании завладяват петролния сектор, а правителствата в цял свят придърпват към себе си енергийните източници.

В края на по-миналата седмица тежка лимузина Mercedes дискретно изчезна в подземния гараж на гърба на сградата, в която се помещава лондонската централа на BP. Зад затъмнените стъкла седеше Игор Сечин - новият “силен човек” на руската петролна промишленост и близък довереник на президента Владимир Путин. Шефът на държавния енергиен концерн Роснефт дойде в Лондон, за да върне руското петролно богатство в ръцете на Кремъл и не се колеба дълго, за да го стори. Четири дни по-късно бе обявена най-голямата сделка в петролния бранш от 13 години.

Държавният гигант Роснофт, който и без това вече е най-големият производител на петрол в Русия, придобива за 55 млрд. долара частното руско-британско съвместно дружество ТНК-БП, в което досега BP държеше 50 %. Национализацията, проведена над две десетилетия след разпадането на Съветския съюз, слага край на кампания, която е израз на най-горещите желания на Путин. Най-могъщият човек в Русия още през 1999 година написа в икономическо есе, че петролните и газови находища играят централна роля за възстановяването на руската икономика, присъединяването й към световната и превръщането на страната в икономическа велика сила. Заради стратегическото си значение тези активи би трябвало да се управляват от държавата, писа Путин.

Роснефт може да покрие нуждите на Германия и Франция

Тринайсет години по-късно може да се докладва: мисията е изпълнена. Роснефт стана вторият по големина петролен концерн в света. Повече петролни залежи държи само саудитската компания Aramco - държавният енергиен концерн на Саудитска Арабия. След като обявената сделка бъде завършена, петролният гигант на Путин ще добива близо 4,5 милиона барела петрол дневно - количество, което би било достатъчно, за да покрие общите нужди на Германия и Франция.

Руският удар показва, че в един от браншовете, ключови за световната икономика, държавният капитализъм се възражда. “Енергийният национализъм е във възход в целия свят”, отбелязва Ник Редман, анализатор на геополитическите рискове в Международния институт за стратегически изследвания в Лондон. Наистина, Роснефт е листван на борсата, а като миноритарен партньор BP ще получи 20 % от акциите, но в Роснефт нищо не се случва против волята на Путин. Кремъл контролира мажоритарен дял от концерна, както и от газовия гигант Газпром - вторият руски колос в енергетиката.

Русия не е изключение. Управлявани от държавата концерни завоюват предни позиции в световния петролен и газов сектор. Китайският държавен гигант Petrochina инвестира в разрастването си повече пари от всяка друга енергийна компания в света – над 50 милиарда долара само за 2011 година. В Латинска Америка правителствата също отдавна консолидират енергийните си активи. През пролетта правителството в Буенос Айрес причини дипломатическо земетресение, след като национализира аржентинското дъщерно дружество на частния испански концерн Repsol. Във Венецуела и Боливия правителствата поеха контрола още преди години.

В момента алчността на политиците от Каракас през Буенос Айрес та до Москва е събудена най-вече от високите цени на петрола и свързаните с това възможности за печалба, посочва Леонардо Маугери, изследовател от университета Харвард и дългогодишен главен стратег на италианския енергиен концерн ENI. Последиците от тази тенденция са впечатляващи – според оценки на американските енергийни служби 85 % от все още неексплоатираните петролни резерви вече се контролират от държавни компании, най-вече от страните членки на петролния картел ОПЕК.

Ако търговията с петрол и газ бъде определяна по-силно от Кремъл, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване