11/02/12 22:07
(http://e-vestnik.bg/)

Обама-Ромни: Познайте от кого зависи всичко?

Казах ли, че всичко зависи от Охайо?

“Хората обичат да бъдат център на вселената. А в случая с Охайо, кога става това?”, попита жизнерадостно Пи Джей Ситенфелд. Той е член на градския съвет в Синсинати, който напоследък поде борба заради поредица от билбордове, появили се в квартали, населени от малцинства, на които пишеше “Изборната измама е престъпление!” и имаше изображение на чукче на съдия.

Билбордовете, които никак не бяха окуражаващи, бяха платени от фондация, ръководена от голям дарител на републиканците от щата Уисконсин. Сега те са махнати и благодарение отчасти и на воплите на Ситенфелд в същите квартали има билбордове с надпис: “Хей, Синсинати: Гласуването е право, а не престъпление”.

Така че историята има щастлив край. Макар че в един идеален свят вероятно не би се наложило да напомняме на хората, че гласуването за президент не е противозаконно.

“Как ли се чувстват Флорида и Колорадо”, чуди се Ситенфелд. “Дали са ни обидени? Има ли завист между “колебаещите се” щати?”

Вече месеци наред нещата зависят от Охайо. Но в сряда нова анкета на Си Би Ес, “Ню Йорк таймс” и университета “Куинипиак” показа, че Обама води пред Ромни с пет пункта в Щата на дивия кестен*. В отговор представители на Ромни започнаха да внушават, че всъщност всичко ще зависи от щата Пенсилвания.

Никой не ги взе на сериозно. В петък Мит ще заведе половината от Републиканската партия в Охайо, откъдето ще стартира новия “Автопоход на Ромни-Райън за истинско възстановяване”. Там ще бъдат всички - съпругата Ан и синовете му, кандидатът за вицепрезидент Пол Райън със съпругата си, която всъщност още не сме виждали, както и бившият нюйоркски кмет Руди Джулиани, неколцина олимпийски медалисти и едва ли не всеки републиканец на изборна длъжност с изключение на “Онзи, чието име не бива да се споменава” в Ню Джърси**.

Внезапните планове за автопоход обикновено са признак за силна нужда де се избяга от действителността.

Понастоящем Охайо е прочут със свръхизобилието от телевизионни предизборни клипове. Дъглас Тифт - експерт по правни изследвания от Синсинати - неотдавна е преброил за една вечер 16 такива клипа, излъчени последователно. Щатът има и богат опит с кризи в изборния ден. Това е една от причините гласуването тази година да е започнало преди повече от месец. Това е най-добрият начин да се намалят шансовете от струпване на гласуващи в последния момент. (По-рано тази година републиканският държавен секретар на щата сякаш бе твърдо решил да бъдат удължени допълнително часовете за гласуване в секциите в предградията, като тези часове бъдат съкратени в големите градове. После обаче той се отказа.)

Близо една четвърт от вероятните избиратели вече са пуснали своите бюлетини. Честно казано, не виждам защо още всички не са гласували, защото това е единственият начин да не позволите на партийните агитатори да ви звънят по телефона или да идват по няколко пъти в дома ви, за да ви приканят да побързате.

“Автопоходът на Ромни-Райън за истинско възстановяване” ще започне от Уест Честър - родния град на Джон Байнър***. След това всички ще се пръснат из щата, за да отклонят вниманието от факта, че Мит Ромни каза преди време, че иска да закрие Федералната агенция за извънредни ситуации. Всъщност, не е много честно да се повдига този въпрос. Това беше по време на първичните избори, а Ромни не искаше да каже нищо от това, което каза по време на първичните избори. Човекът, който сега се кандидатира за президент, е онзи Ромни, който е загрижен главно за Китай. И за “промяната”.

Промяната бе през 2008 г. Сега просто търсим президент, който мъничко ще побутне напред нещата в правилната посока. Дайте ни човек, който няма тотално да обърка нещата. Искаме митинг под наслов ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване