11/02/12 23:28
(http://www.klassa.bg/)

Писаните булки не плачат


АКЦЕНТИ ОТ ПРОГРАМАТА НА TVT за периода  11 ноември:

ПРЕМИЕРИ:
Магията на Зелениковец (образователен филм за еко туризъм, природен маршрут) – премиера по ТVТ в събота, 10 ноември, от 14:00 ч. и от 21:00 ч.

За един изключително красив маршрут сред природата на Троянския Балкан разказва филмът на Зорница Стойкова „Магията на Зелениковец” от поредицата на ТVТ за еко туризъм. Как да стигнем до планинския Зелениковски манастир и какви легенди можем да научим, докато пътешестваме към него – тези две теми са в основата на филма. Манастирите на България са пръснати из родина като кехлибарени зърна от молитвена броеница. Едни са по-едри и привличат веднага погледа на търсещия. Но други са мънички и е по-трудно да ги откриеш. Точно такъв е и Зелениковският манастир и точно затова филмът на Телевизия Туризъм е ценен за истинския турист пътешественик, любител на природата, но и поклонник на богатата ни история. Сигурно е, че ще научите нещо ново за този красив край на България, гледайки филма „Магията на Зелениковец” само по Телевизия Туризъм.

Приказка за къщата (образователен филм за културно-исторически туризъм)
– премиера по ТVТ в неделя, 11 ноември, от 14:00 ч. и от 21:00 ч.

Към една от най-красивите и най-богати на обекти туристически дестинации за културно-исторически туризъм отвежда новият филм на Телевизия Туризъм „Приказка за къщата”. Казват, че само онзи, който никога не е посещавал Стария Пловдив, не е оставал влюбен в неговите красиви и тайнствени къщи. Не помни мириса на старо дърво и невижданите никъде другаде гледки... Тесните и лъкатушещи улички... Еркерите... Мириса на турско кафе.... Филмът „Приказка за къщата” отваря вратите на една от най-прословутите сгради тук – Балабановата къща. В нея освен музей, сякаш още витае шепота на старите калдаръм-кокони на Филибето... Гледайте документалния филм „Приказка за къщата” само по Телевизия Туризъм.

ПРЕПОРЪЧАНО:
Из България с парапланер и още красота във „Вашите снимки” Всеки ден в рамките на блока „Туризъм инфо” между филмовата програма на Телевизия Туризъм

Десетки са клиповете, подготвени от стотиците снимки на редовни зрители на Телевизия Туризъм, верни почитатели и на www.see.bg, които медиите показват в набралата сериозна популярност рубрика „Вашите снимки”. Тя се радва на успех и в профила на ТVТ във Facebook. Рубриката представя в кратки клипчета и атрактивни слайд галерии уловените мигове от зретилските пътувания из България и посещения на любопитни и интересни туристически обекти.
Тази седмица TVT ще излъчи: Есен в столичния Западен парк, заснета от инж. Ламбри Джаров; Из българските пещери – галерия на Яни Янев; Изгледи от ИАР „Сборяново” и Исперих, заснети от Георги Александров; Копривщица през погледа на Росен Михалев; Римските терми във Варна в снимките на Станимир Чернев; както и уникалната галерия фотографии на Николай Василев на полета из България, заснети от парапланер.


ФИЛМ НА МЕСЕЦА:
Писаните булки не плачат (образователен филм за орт туризъм, традиции и обичаи) - само по ТVТ всяк събота през ноември от 16:00 и от 22:00 ч.



Откъде идва обичаят на рисуваните булки в помашкото село Рибново? Защо една мома иска да е скрита зад маската на „Гелина” в най-красивия ден от живота си? Защо чеизът, който родата събира, е особено важен все още тук? Защо цялото имущество на младото семейство трябва да е на показ пред всички съселяни? Къде е тайната? Откъде идва тази приказка?... На всички тези въпроси ще намерите отговори в документалния филм на Телевизия Туризъм „Писаните булки не плачат”. За реализацията му са привлечени популярният глас от „Радио България”, журналистката Венета Николова, както и етнографът от Югозападния университет в Благоевград Илия Недин. Филмът е заснет в „сезона на сватбите” в Рибново, а герои в лентата са не само младоженците, но цялото село. Защото тук сватбите са мащабни. Нещо невиждано и немислимо за човека от забързания град... Гледайте филма „Писаните булки не плачат” само по Телевизия Туризъм.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване