11/02/12 11:06
(http://www.klassa.bg/)

Симеон Дянков заяви, че допълнителни пари за БАН няма

Трябва ясен принцип за какво отиват парите за БАН и тогава може да има повече финансиране. Това по време на парламентарния контрол финансовият министър Симеон Дянков. Той допълни, че чакат новото ръководство на Академията, с което ще обсъждат тази тема. 
Ваня Добрева от Коалиция за България поиска от финансовия министър да каже какво става с обещаните в началото на тази година от Росен Плевнелиев, а по-късно и от представителите на правителството, 14 млн. лева.  Тя допълни, че в последните 2 години бюджетът на Академията е постоянна величина - 59,7 млн. лева и че с повишението на цените БАН е в невъзможност да покрива разходите си за поддържане на скъпа апаратура и за осъществяване на дейностите си.
Тя посочи, че утвърдени учени от Академията са със заплати от 571 лева при средна 789 лева за страната. За млад учен заплатата е 300 лева, а за такъв с докторска дисертация - 450 лева.
Установена е система за неплатени отпуски в БАН, увеличава се броят на напускащите академията, научната кариера, родината, подчерта Добрева.
Симеон Дянков потвърди, че за следващата година за БАН е утвърден бюджет от около 60 млн. лева и посочи, че Академията получава приходи и по линия на проектното финансиране, също от фонд „Научни изследвания", като за 2012 година тази сума е 30 млн. лева. БАН има собствени приходи към 30 септември 2012 година в размер на 29,5 млн. лева или общата сума е 120 млн. лева, посочи още Дянков.
Той заяви категорично, че никой от неговия екип не е обещавал и не може да обещава допълнителни пари за 2012 година, защото бюджетът е приет „и след като е приет, никой от Министерство на финансите или друго министерство няма право да обещава допълнителни пари".

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване