11/04/12 14:05
(http://www.klassa.bg/)

50 млн. лева са предвидени за зимното почистване

 50 млн. лева са предвидени за зимното почистване, на пътищата , обяви председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров. Той инспектира готовността за зимно поддържане на участъка на автомагистрала „Хемус” от пътна връзка „Яна" до пътна връзка „Жерково". Сумата е същата като миналата година. Ако има нужда от повече средства, те ще бъдат за сметка на текущия ремонт, който агенцията прави за летните изкърпвания, каза инж. Лазаров. Зимното поддържане реално се плаща от следващия бюджет, винаги е било така - от Бюджет 2013. Така че – парите за зимно поддържане са осигурени, те ще бъдат толкова, колкото излязат. Всяка икономия ще отиде в изкърпване на пътна мрежа след зимния период. Ако, обаче, бъде по-тежко от миналата година, ние сме готови да дадем допълнително, добави инж. Лазаров. В страната ще почистват 28 фирми - 27 области плюс автомагистрали. Към тях работят много подизпълнители, много от фирмите са в сдружения.

Най-важната поука от миналата година е комуникацията и организацията. Не случайно тази година подготовката и проверките на фирмите започна още от септември месец. Със заповед на министър-председателя бяха определени работни групи, като отговорен беше вицепремиерът Цветан Цветанов, за това фирмите да бъдат готови за зимата. Заради липса на комуникация идваха 50-60 % от проблемите”, посочи инж. Лазар Лазаров. „Поддържането на абсолютно чисти пътища на 100 % през цялото време е много скъпо нещо. Дали си заслужава тази цена да плаща държавата? Например, нашият министър миналата седмица се върна от Швейцария. Там в момента, в който валеше сняг, никой не чистеше магистралата. Швейцарците са по-глупави от нас или повече пестят? Разбира се, всички шофьори бяха уведомени за това и докато беше големият снеговалеж, никой не излизаше да пътува по пътищата”, каза инж. Лазаров и добави, че въпреки това за всеки неизчистен километър фирмите ще търпят глоби. Той апелира към шофьорите и всички собственици на моторни превозни средства, леките коли да бъдат оборудвани за зимни условия със зимни гуми. Товарните автомобили да бъдат с подходящи гуми, с необходимия грайфер, да имат вериги и въжета – ако се случи някаква ситуация, да може веднага да се реагира. „Ние тук се превръщаме в реално извличане на камиони, през цялото време има закъсали автомобили”, каза инж. Лазаров.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване