11/04/12 22:39
(http://e-vestnik.bg/)

Бидзина Иванишвили лично ще урежда отношенията с Русия

Бидзина Иванишвили. Снимка: от тв екрана

Новият грузински премиер Бидзина Иванишвили създаде длъжността специален представител за уреждане на отношенията с Русия. На поста е назначен бившият посланик на Тбилиси в Москва Зураб Абашидзе - бивш зам.-външен министър, сега член на грузинската делегация в контактите между двете православни църкви, пише електронният в. “Утро”.

“Дълго време живяхме заедно в Съветския съюз, бяхме приятели и след това. Трябва да уредим отношенията помежду си, за да преминат в ново качество”, заяви Иванишвили пред журналисти. Грузинският премиер изрази надежда, че ще може да възстанови културните и търговските отношения с Русия

Абашидзе посочи, че очаква от Москва ответна крачка, а по пътя към “прагматични и добросъседски отношения, насочени към бъдещето”, Грузия “трябва да прави стъпки в рамките на принципа за териториална цялост и суверенитет”.

Миналата седмица руският външен министър Сергей Лавров каза в интервю за “Росийская газета”, че очаква от грузинските политици някакви действия, ако те сериозно се надяват на сближаване с Русия. На другия ден новата външна министърка на Грузия Мая Панджикидзе заяви, че дипломатическите отношения с Русия няма да бъдат възстановени, докато Москва не върне на Тбилиси Абхазия и Южна Осетия. “Двайсет процента от грузинската територия са окупирани от Русия”, добави тя.

Дипломатическите отношения между Руската федерация и Грузия бяха скъсани през 2008 г. по инициатива на Тбилиси след войната в Южна Осетия, напомня “Утро”. Русия призна грузинските сепаратистки региони Абхазия и Южна Осетия за независими държави.

Символично е, че Грузия създава поста специален представител за уреждане на отношенията с Русия към министър-председателя, а не към външното министерство. Първо, така се подчертава, че задачата няма да е възстановяване на дипломатическите отношения - за това не става и дума, а ще се акцентира върху икономиката и културните отношения. Второ, Бидзина Иванишвили лично ще контролира нещата, с което изтъква колко е важен въпросът, цитира изданието коментар на грузинския политолог Сосо Цинцадзе за руския в. “Известия”.

Решението на Иванишвили е коренно различно от дежурните и формални изявления на президента Михаил Саакашвили, заявявал напоследък, че е готов да преговаря с Русия, коментира “Независимая газета”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване