11/04/12 14:27
(http://www.klassa.bg/)

Енергийният холдинг с двойни приходи спрямо миналата година

 Приходите на Български енергиен холдинг (БЕХ) ЕАД за първите девет месеца на годината са двойно по-високи спрямо същия период на миналата година, сочи публикувания финансов отчет за периода от Министерството на финансите. Брутната печалба за януари-септември е почти със същия размер като приходите, достигайки общо 560.86 млн. лв. Докато миналата година печалбата преди облагане с данъци е била 235.1 млн. лв.

 

Конкретно за „Булгартрансгаз“ брутната печалба за периода е 94 млн. лв., докато миналата година е била 83 млн. лв.

 

АЕЦ „Козлодуй“ е приключил деветмесечието на 2012 г. с печалба преди облагане с данъци от 142.6 млн. лв., при отчетена за същия период на 2011 г. - 178.2 млн. лв. За периода приходите на дружеството са в размер на 655.1 млн. лв. и бележат леко намаление от 2.4% спрямо отчетените за същия период на 2011 г. В структурата на приходите от цялостната дейност на атомната централа с най-голям относителен дял (95%) са приходите от електроенергия. Намалението при тях от 25.75 млн. лв. (4.03%) се дължи основно на намалението с 3% на реализираната електроенергия през разглеждания период спрямо същия на 2011 г.

Направените разходи за осъществяване дейността на АЕЦ „Козлодуй“ са в размер на 515.4 млн. лв. От тях разходите за материали и консумативи бележат намаление спрямо първите девет месеца на 2011 г. с 12.67 млн. лв. (14.14%). Причината е, че зареденото ядрено гориво е с по-ниска цена с близо 10 млн. лв. При материалните разходи има намаление на парите за ремонти с 3.1 млн. лв.

 

За деветте месеца на годината друго дружество на БЕХ – Националната електрическа компания (НЕК) е натрупала загуба от 77,2 млн. лв. при печалба с почти същия размер за аналогичния период на 2011 г. „Заслугата“ за това е на ниските продажни цени на тока „на едро“ на регулирания пазар, както вече предупредиха от компанията. Обаче след повишението на цените на електроенергията от 1 юли, за третото тримесечие НЕК излиза на печалба според предварителните данни. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване