11/04/12 15:18
(http://www.klassa.bg/)

Заседава Комитетът за парламентарно сътрудничество "Казахстан - Европейски съюз"

В градовете Астана и Алмати (Казахстан) се проведе 11-то заседание на Комитета за парламентарно сътрудничество „Република Казахстан - Европейски съюз", съобщиха от посолството на Казахстан в София. Казахстанската част от междупарламентарния комитет се е ръководила от председателя на Мажилиса С. Дяченко, европейската – от Паоло Бартолоци, председател на Делегацията на Европейския парламент за сътрудничество с Централна Азия. Комитетът за парламентарно сътрудничество Казахстан - ЕС е създаден през 1999 година. От казахстанската страна в неговата работа участват 15 депутати от Мажилиса и Сената на Парламента от различни политически партии, от европейската - 19 членове на Европейския парламент. Заседанията се провеждат всяка година. Благодарение на тесните работни контакти между Парламента на Казахстан и Европейския парламент, казахстанските и европейските партньори успяват да си обменят информация и да търсят взаимно разбиране по време на различни политически и социално-икономически процеси. Тази година в Казахстан пристигна представителна европейска делегация от 20 души, състояща се от депутати, съветници и сътрудници. Те представляват различни държави-членки на ЕС, като Италия, Белгия, Чехия, Словакия, Унгария и Латвия, а също така различни политически сили в Европа – Европейска народна партия, Прогресивен алианс на социалистите и демократите, Алианс на либералите и демократите за Европа, Конфедеративна група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица, Свободна и демократична Европа. В рамките на това посещение на европейските депутати в Астана взеха участие председателите на Сената и на Мажилиса на Парламента К.Мами и Н.Нигматулин, заместник премиер-министърът Е.Орънбаев, Генералният прокурор А.Даулбаев, министрите на външните работи Е.Идрисов и на опазване на околната среда Н.Капаров. Страните разгледаха изпълнението на договореностите в рамките на срещите на президента и премиер-министъра на Казахстан с председателите на Европейския съвет и Европейската комисия, реализацията на казахстанската държавна програма „Път към Европа” и Стратегията на ЕС за Централна Азия, проблемите на свободата, сигурността и правосъдието, външната сигурност, науката, образованието и културата, а също така енергийния диалог Казахстан - ЕС, влизането на Казахстан в Световната търговска организация, опазване на околната среда, спазване правата на човека, а също така въпросите на двустранните отношения между Казахстан и отделни страни-членки на ЕС. Отделни точки в дневния ред на Комитета за парламентарно сътрудничество Казахстан - ЕС са презентации на Стратегията на Казахстан за прехода към зелена икономика и програмите на правителството за развитие на моноградовете, заявката на Казахстан за провеждане на изложението ЕКСПО-2017, посещение на «Назарбаев Университет» с цел запознаване с внедряването на европейските стандарти в образователната система на Казахстан.
Както е известно, Европейският съюз е най-крупният търговски и инвестиционен партньор на Казахстан. Почти половината от казахстанския външнотърговски обмен (49,7%) и повече от една трета (45 %) от натрупания чуждестранен капитал в икономиката на Казахстан е с Европейския съюз.
През миналата година стокообменът се оказа най-висок за цялата история и надхвърли 50 млрд. долара, а през първото шестмесечие на 2012 г. бе 27,3 млрд. долара (за сравнение, стокообменът Казахстан-ЕС през 2010 г. беше 38 млрд. долара, а през първото шестмесечие на 2011 г. – 25,3 млрд. долара). От 1993 г. брутният приток на преките инвестиции от страните на ЕС в икономиката на Казахстан състави 70 млрд. щатски долара от общо 160 млрд. долара привлечени инвестиции. Основните инвеститори са Нидерландия, Великобритания, Италия и Франция. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване