11/04/12 14:49
(http://radiomilena.com/)

Календарът на маите предизвика интерес към малко турско село

kalendar mai 300x182 Календарът на маите предизвика интерес към малко турско селоЕдно малко анадолско село напоследък привлича много туристи от цял свят. Селото се казва Шириндже и се намира в околия Селчук, в района на античния град Ефес. Енгин Ватан от местната управа разказва, че интересът към селото им е предизвикан от календара на маите, който бе открит в Гватемала:

Данните от този календар се интерпретираха като предсказание за края на света, който ще настъпи на 22 декември 2012. Според тях само нашето село Шириндже и едно френско село щели да останат непокътнати от предричания апокалипсис. И сега в селото ни, което бе неизвестно, започнаха да идват хора от цял свят.

Специално за периода от 21 декември до края на годината са резервирани всички места в хотелите и туристическите спални.

Населението на Шириндже е около 700 души, които се занимават главно с отглеждане на маслини и грозде, съобщава БНР. Местните жители отначало били изненадани, когато започнали да идват на групи чужденци, но бързо се окопитили. Сега се надпреварват да предлагат на туристите килими, бродерии, зехтин, местни деликатеси.

В миналото Шириндже било заселено главно с гръцко население, което се изселва след изселническата спогодба между Турция и Гърция през 1923 година, а преди 20 години турското правителство обяви селището за исторически и архитектурен резерват. Сега впечатлява с варосаните бели къщи със старинна архитектура, тесни калдъръмени улички и бутилките с местно вино, които се предлагат навсякъде. Винарството на времето било главният поминък на гръцкото население, сега се възражда от местните жители и се е превърнало в източник на доходи. Организират и международен фестивал на виното, в който участват и фолклорни групи от България.

Според едно последно проучване почти 10% от хората по света смятат, че календарът на маите предрича, че апокалипсисът ще настъпи в края на 2012 година./КРОСС/

 Календарът на маите предизвика интерес към малко турско село

bookmark Календарът на маите предизвика интерес към малко турско селоsvejo Календарът на маите предизвика интерес към малко турско селоgoogle Календарът на маите предизвика интерес към малко турско селоdelicious Календарът на маите предизвика интерес към малко турско селоstumbleupon Календарът на маите предизвика интерес към малко турско селоfacebook Календарът на маите предизвика интерес към малко турско селоСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване