11/04/12 22:41
(http://e-vestnik.bg/)

Русия - приятел или враг на САЩ

По време на последния предизборен дебат, посветен на американската външна политика, много държави и региони изобщо не бяха споменати, но за Русия стана дума десет пъти.

Кандидатът за президент на Републиканската партия Мит Ромни застана зад твърдението си, че Русия е “геополитическия враг номер едно на Америка”. “Аз няма да гледам през розови очила на Русия или г-н Путин”, добави той.

Президентът Обама, чиято администрация смята “рестартирането” на отношенията с Русия за едно от знаковите си външнополитически постижения, обвини Ромни, че е затънал в идеологията на Студената война от 80-те години на миналия век.

Враг или приятел е Русия? Отговорът, както при повечето външнополитически въпроси е: по малко и от двете. И което е по-важно: в свят, изпълнен със сериозни предизвикателства, заслужава ли тъкмо Русия да бъде сочена с пръст?

Безспорно Русия е обширна и значима държава, и често разваля игрите на глобалната сцена. Но със сигурност тя вече не е сред главните приоритети или проблеми на американската външна политика.

Русия заема огромна територия, но по-голямата й част е замръзнала тундра, и е едва девета в класацията на най-населените страни. Тя разполага със значителни минерални и енергийни ресурси и е основен производител на нефт и природен газ, но добивът от нови находища ще изисква огромни нови инвестиции. Русия също така поддържа доста голяма военна сила и разполага със солиден запас от ядрени оръжия, но като цяло военната й машина е отслабена и има нужда от модернизиране. Руската икономика също крета неравномерно и предизвикателствата й в дългосрочен план включват намаляваща работна ръка, демографски спад, високи нива на корупция и лоша инфраструктура.

Русия има няколко важни лоста, които задейства в своя полза. Тя е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН с ценното право на вето, от което се възползва неотдавна, за да блокира външна намеса в конфликта в Сирия, и членува в редица други важни международни организации. Одвен това тя е разположена близо до няколко държави, които са от особен интерес за САЩ - Китай, Афганистан, Иран, Ирак и Сирия.

В полето “приятел”, защитниците на рестартирането сочат ратифицирането на новия договор СТАРТ, налагащ съкращаване на стратегическите ядрени оръжия, споразумението за строги санкции срещу Иран и сътрудничеството по ключови транзитни маршрути за доставки до Афганистан. И макар двустранните отношения да не са особено топли, те са общо взето продуктивни след края на руско-грузинската война през 2008 г.

В полето “враг”, критиците твърдят, че Русия блокира прилагането на по-строги мерки срещу Иран и интервенция в Сирия, и че САЩ трябва по-агресивно да се конфронтират с Москва заради слабите й показатели в областта на демокрацията, човешките права и върховенството на закона.

Ромни бе достатъчно предпазлив да уточни, че не смята Русия за заплаха по същество, но енергичната му риторика може действително да втвърди руската позиция. И наистина, руският президент Владимир Путин отбеляза, че етикетът на “геополитически враг” дава оправдание на Русия да се противопоставя на американските планове за противоракетна отбрана в Европа и че решимостта й да се опълчва на тази система сега е станала още по-силна.

Възможно е обаче твърдият език на Ромни да е провокиран не толкова от геополитически тревоги, колкото от вътрешнополитически сметки. Заемането на непримирима позиция спрямо Русия се приема добре от част от американския електорат, особено от хората с източноевропейски и централноевропейски корени в Охайо и Пенсилвания. А стратезите му може би се надяват, че твърдия подход спрямо Русия ще припомни на носталгичните избиратели една отминала епоха, когато САЩ бяха безпорният лидер, изправен срещу ясно очертан враг.

Но през следващите четири години, а и след това, ще има много области, в които Америка ще се наложи да си сътруднични с Русия. Освен в контрола върху въоръженията ...

Публикувана на 11/04/12 22:41 http://e-vestnik.bg/16046/rusiya-priyatel-ili-vrag/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване