11/04/12 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Флорида, “майката” на всички щати, пак ще реши изборите

ДПА

Мит Ромни и Барак Обама в предизборен телевизионен диспут. Снимка: ЕПА/БТА

Пат Патаксил е застанал на малко кръгово кръстовище на 41-а магистрала в град Сарасота в централната част на Западна Флорида. В ръка държи плакат за Обама-Байдън, а на китката му се клатушка надпис “би-бип”.

Мнозина шофьори натискат клаксоните. Те вдигат и палците си нагоре в знак, че одобряват Патаксил и искат президентът Барак Обама и вицепрезидентът Джо Байдън да останат на постовете си още четири години.

Но има и други, включително такива, които крещят четирибуквени думи по адрес на 64-годишния Патаксил. В един горещ ден наскоро в Слънчевия щат (Флорида - бел.прев.) един 72-годишен мъж, емигрант от Унгария, прекосил улицата и му вдигнал скандал. “Кога е станало така, че си се побъркал?”, запитал мъжът с чуждестранен акцент и изнесъл реч как Обама води страната към мрачния социализъм. “А какво е усещането, знам от Унгария.”

Това е моментална снимка на ситуацията във Флорида няколко дни преди предстоящите във вторник президентски избори. Щатът с 19-милионно население е един от най-важните “колебаещи се” щати, за които не може да се прогнозира изходът от вота. Флорида разполага с 29 места в Избирателната колегия, която определя резултата в изборите на федерално равнище - колкото има и Ню Йорк, и по-малко само от Калифорния и Тексас.

Експерти казват, че Флорида може да реши политическата съдба на съперника на Обама, републиканеца Мит Ромни. Докато Обама не трябва задължително да спечели във Флорида, за да бъде краен победител (въпреки че това много ще го улесни), “всички пътища към републиканска победа минават през Слънчевия щат”, твърди един политически анализатор, цитиран от сайта на вестник “Нейпълс нюз”.

Социологическите проучвания обещават напрегната нощ във вторник. Кандидатите се движат почти в равни позиции, независимо от начина на провеждане на анкетите. Затова не е изненадващо, че двамата кандидати наляха много пари в кампанията си във Флорида. По данни на “Маями хералд” те са изхарчили общо 175 милиона долара за телевизионна агитация.

Консерваторите изготвиха клипове с апокалиптични сценарии, в случай, че Обама победи. Ромни и подгласникът му Пол Райън имат най-много участия в предизборни прояви във Флорида в сравнение с останалите щати (с изключение на Охайо). Ромни се втурна към Флорида, за да произнесе три вдъхновени речи след прекъсването в кампанията заради супербурята Санди.

От историческа гледна точка републиканците имат по-силни карти във Флорида. В най-близката история само двама демократи са печелили във Флорида: Бил Клинтън през 1996 г. с малка разлика и Обама през 2008 г. Победителят в президентските избори през 2000 г. бе определен именно във Флорида, където републиканецът Джордж У. Буш и демократът Ал Гор получиха по 48,8 процента от гласовете. Това наложи повторно преброяване, но процедурата бе толкова продължителна, че накрая, повече от месец по-късно, Върховният съд определи победителя, като разпореди преброяванията на бюлетините да приключат.

Анализатори казват, че гласовете на избирателите от латиноамерикански произход са помогнали за победата на Обама през 2008 г. Дали този път Обама ще получи достатъчна подкрепа от тях, за да може тя да го отведе отвъд финала, остава открит въпрос.

Въпросната група, наричана в САЩ латино или хиспаник, съставлява 22,9 на сто от населението на страната. Около 38 на сто от регистрираните латино избиратели се обявяват за демократи, а по-малко от една трета - като републиканци, сочи анкета, поместена наскоро на уебсайта nbc.latino.com.

Но във Флорида “латино републиканците” заедно с независимите латино образуват мнозинство сред регистрираните латино избиратели в щата. Накъдето и да се отклони махалото на латино на 6 ноември, то ще определи ориентацията на целия щат, предрича Виктория ДеФранческо Сото от Тексаския университет. “Флорида наистина е “la madre” (майката) на всички “колебаещи се” щати”, казва тя.

Въпреки ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване