11/05/12 13:48
(http://www.klassa.bg/)

Осъдиха S&P за грешен рейтинг

 Стандарт енд Пуърс” изгуби съдебно дело в Австралия около дадения първокласен рейтинг на финансови инструменти, сринали се с наближаването на глобалната икономическа криза през 2008 г., предаде АФП, цитирана от "Фокус". 

Федералният съд на Австралия отсъди, че рейтингът ААА на „Стандарт енд Пуърс” за дългови облигации с постоянен процент, издадени от банковия гигант ABN AMRO и продадени на общините в 13 австралийски града, е бил „подвеждащ и измамен”.
Скандалът вероятно ще бъде наблюдаван отблизо, както от другите две глобални рейтингови агенции - Moody’s и Fitch, така и от редица инвестиционни банки по цял свят.

Делото е заведено от 12 общински съвета в Нови Южен Уелс, които са изгубили 15 млн. австралийски долара, след като ценните книжа, известни като Рембранд, се сринаха в дните на кризата.

„Това е сериозен удар за рейтинговите агенции, които печелят от години без никога да са били държани отговорни за оценките, които поставят“, казва Аманда Бантън от Piper Alderman, адвокатската кантора, представляваща ищците. „Рейтинговите агенции вече няма да могат да се крият зад дисклеймъри, които да ги предпазват от съдебно преследване“.

До края на годината подобни дела могат да бъдат заведени в Холандия и Великобритания от името на банки и пенсионни фондове, които са инвестирали във въпросните книжа близо 100 млн. евро. „Решението на австралийския съд ще помогне на търсещите обезщетение в Европа“, допълва тя.

В съдебното решение се посочва още, че ABN Amro, която сега е част от The Royal Bank of Scotland Group, е знаела за действията на S&P и съзнателно е съдействала за подвеждането на инвеститорите. От RBS заявиха, че все още „проучват това дълго и сложно решение“.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване