11/05/12 13:30
(http://www.klassa.bg/)

Потребителското доверие намалява с 4,3 на сто

 За изминалия месец октомври общият показател на доверие на потребителите намалява с 4,3 пункта спрямо равнището си отпреди три месеца, сочат данни на Националния статистически институт от наблюдението на потребителите, разпространени в понеделник. Пониженото доверие се наблюдава сред населението както в градовете, така и в селата - съответно с 4,6 и 4 пункта.

Наблюдението през октомври като цяло показва нарастване на песимизма в оценките и очакванията на потребителите в сравнение с предходното проучване през юли.

По-песимистични спрямо юли са и оценките и очакванията на потребителите относно промените във финансовото състояние на техните домакинства. В сравнение с предходното проучване по-негативни са очакванията и за потребителските цени, като българите остават песимисти за нивата на безработица през следващите 12 месеца. По отношение на безработицата песимизмът също нараства, като мненията на населението и от градовете, и от селата се изместват към по-негативните очаквания.
Настоящата икономическа ситуация в страната се оценява от по-голямата част от потребителите като неблагоприятна за спестяване, а и очакванията им по отношение на възможността да спестяват през следващите дванадесет месеца се влошават.
Последната анкета отчита влошаване (от 3.6 пункта) на общата оценка да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба в настоящата ситуация. Отрицателни са и промените в стойностите на балансовите показатели за очакваното извършване на разходи за „покупка на кола”, за „покупка или построяване на жилище (вила)” и за „подобрения в дома” през следващите дванадесет месеца.

Сегашната икономическа ситуация в страната се оценява от по-голямата част от потребителите като

Песимизмът на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната продължава да се засилва, като очакванията за следващите 12 месеца стават по-неблагоприятни.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване