11/05/12 15:52
(http://www.klassa.bg/)

Румъния отлага влизането си в еврозоната за след 2015 г.


Румъния възнамерява да пропусне целта си за присъединяване към еврозоната през 2015 г. Това заяви румънският премиер Виктор Понта, цитиран от агенция "Франс прес". Той допълни, че властите в Букурещ остават готови да приемат единната валута, щом условията са подходящи.

По думите на Понта крайният срок 2015 г. за влизане в еврозоната „не е задължителен“, но страната му все пак ще продължи с усилията за приемане на еврото според Маастрихтските критерии. За да се присъедини към еврозоната, всяка страна трябва да е спазила пет критерия, сред които са бюджетният дефицит да е под 3% от брутния вътрешен продукт, а нивото на инфлация да е ниско. От ключово значение е да се наблюдават критериите и най-вече да се наблюдават инфлацията и бюджетният дефицит да е под контрол, подчерта Понта.

Той коментира още, че Румъния възнамерява да удължи настоящото си предпазно споразумение след март 2013 г., когато то изтича. Сключеното през март 2011 г. двегодишно предпазно споразумение с МВФ, Европейската комисия и Световната банка е на обща стойност 5 милиарда евро, които да бъдат използвани само в случай на криза. До момента правителството не е прибягвало до тези средства.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване