11/05/12 13:51
(http://www.klassa.bg/)

Усещаме смъртта, когато душата ни напусне нервната система

 Предсмъртното усещане възниква, когато квантовите частици, които формират душата на човека, напуснат нервната система и отидат във Вселената. Тази теория обявиха видни американски и британски учени, цитирани от в.“Дейли мейл“.

Професорът по анестезиология и психология и директор на Центъра за изучаване на съзнанието в Университета на Аризона Стюарт Хамероф и британският физик Роджер Пенроуз са разработили квантова теория на съзнанието. Според нея същността на душата ни се крие в структури, които те наричат микротубули, в мозъчните клетки. Нашето съзнание е резултат от квантовата гравитация в тези структури.

Професор Хамероф смята, че преди смъртта микротубулите губят квантовото си състояние, но информацията в тях не се унищожава.

Според тази идея, съзнанието е програма за квантов компютър в мозъка, която може да се запази във Вселената и след физическата смърт. Това обяснява възприятията на хора, които са имали близки до смъртта преживявания.

Теорията се посреща със сериозна критика в научните среди. Хамероф обаче смята, че тя тепърва ще се оцени, защото квантовите ефекти, както наскоро бе доказано, стоят зад много биологични процеси, като обонянието, фотосинтезата, навигацията при птиците и др.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване