11/07/12 14:28
(http://www.klassa.bg/)

Депозитите на граждани растат, кредитите намаляват

 Общият размерът на депозитите на домакинствата в края на септември 2012 г. е 33.27 млрд. лв., като нараства с 12.9% на годишна база, сочат данните на БНБ. В края на септември 2012 г. спрямо края на предходното тримесечие размерът им се увеличава с 2.6%.

 

Най-голям принос за продължаващото увеличение на депозитите на граждани през третото тримесечие имат депозитите с размери от 50 хил. лв. до 500 хил. лв. Осезаем ръст на годишна база бележат и депозитите с размер над 1 млн. лв. Към края на септември спрямо година по-рано милионерите у нас са се увеличили със 106 човека, достигайки 625 човека. А само за периоди юли-септември техният брой е нараснал с 27 души. Общият размер на депозитите на милионерите надхвърля 1.506 млрд. лв., т.е. средният размер на техните сметки е над 2.4 млн. лв.

 

Същевременно общият обем на заемите за домакинствата към септември намалява на годишна база с 1.6% до 18.685 млрд. лева. Спрямо края на юни размерът им се понижава с 0.4%. Слабо увеличение на годишна база имат само съвсем малките заеми до 1000 лв. - използвани за текущи нужди, както и тези в диапазона от 25 хил. лв. до 50 хил. лв., т.е. ипотечните.

 

Тенденцията при кредитите за бизнеса е обратна на тази при гражданите. Общият им размер към септември е 34.67 млрд. лева и се увеличава с 6.1% на годишна база. Спрямо края на предходното тримесечие размерът на кредитите за фирмите нараства с 1.1%. Интересен факт е, че увеличението на фирмените кредити се дължи най-вече на нарастването на броя и общия размер на малките заеми до 5000 лв.

 

Депозитите на бизнеса също растат като цяло, макар и слабо. В края на третото тримесечие те са в размер на 14.3 млрд. лв. (по-малко от половината от спестяванията на гражданите) и на годишна база се увеличават с 2.2%. В сравнение с юни 2012 г. обемът им нараства с 3.6%.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване