11/07/12 01:55
(http://e-vestnik.bg/)

Присъдата от Страсбург срещу Борисов е само началото

Бойко Борисов като главен секретар на МВР 2003 г. Снимка: Булфото

Присъдата, която дойде от Европейския съд по правата на човека в Страсбург като шамар върху Бойко Борисов, трудно може да се пренебрегне или премълчи от медиите, колкото и те да се опитват.

Семейството на убит през 2003 г. от полицаи (официално е записан като самоубил се) осъди държавата в Страсбург и в делото поименно се споменава сегашният премиер Борисов, тогава главен секретар на МВР, който е издал заповед да се стреля с гранатомет по къщата, където се е скрила жертвата.

Случката стана през декември 2003 край Харманли, където в двуетажна вила се беше барикадирал Тодор Димов Тодоров-Чакъра. Тодоров е трябвало да бъде задържан, за да бъде отведен в затвора за изтърпяване на 6-месечна присъда, задето е предоставял жилище за сексуслуги. Той се барикадира, а отвън го обгражда цяла армия от 100 полицаи и го държи под обсада два дни, когато идва „главнокомандващият” Борисов и нарежда да се стреля с гранатомет. По къщата са изстреляни 15 снаряда и тя е опожарена и полуразрушена. Жертвата е намерена, според полицейските доклади, обгорена и обезобразена, но с халка от граната в дясната ръка, което става основание да се запише като самоубил се.

Медиите по онова време възхваляват Борисов като Рамбо и Батман и никой не повдига сеирозно въпроса защо е нужно да се води война с такава огнева мощ против човек, осъден на 6 месеца затвор.
Неофициално се носят версии, че Борисов лично е имал интерес обграденият да не излезе жив, но те са недоказуеми и граничат с теория на конспирацията. Не това е важното – защо трябва да се стреля така по ограден човек?

Според адвоката Михаил Екимджиев, „ако има прокуратура в България, след днешното решение на Страсбург, трябва веднага да започне разследване на Бойко Борисов”, заяви той пред “Правен свят”, който пръв съобщи новината за тази присъда от Страсбург.
Екимджиев е един от адвокатите на семейството на жертвата пред Европейския съд по правата на човека.

В решението си съдът в Страсбург констатира нарушение на чл. 2 от конвенцията за правата на човека – право на живот, което може да бъде отнето само при изпълнение на присъда или когато това е “абсолютно необходимо” за: защита от незаконно насилие, за осъществяване на правомерен арест или при предотвратяване на бягството на лице, законно лишено от свобода, както и за действия за потушаване на бунт или метеж, предприети  в съответствие със закона, цитира решенията на съда „Правен свят”. Нарушенията са, че няма “абсолютна необходимост” на употребата на сила, а второто, че няма ефективно разследване, което не е изследвало въпроса за употребата на сила.

В жалбата пред съда е цитирано интервю на Бойко Борисов пред в. “24 часа” от 19 май 2004 г., в което той заявява: “Потвърдих, че аз съм дал заповедта за стрелбата. Според мен сме действали абсолютно правилно и ако отново се наложи такава ситуация , ще действаме по същия начин. Ако има някой виновен, това съм аз.”

„От гледна точка на мотивите на решението на Страсбург той (б. р. – Бойко Борисов) би следвало да е отговорен, ако не в съпричастност към убийството на Тодор Димов, то в злоупотреба с власт и превишаване на правомощия”, казва адвокат Екимджиев пред „Правен свят”.

Държавата е осъдена да плати на двамата сина на загиналия - Добромир и Данаил, и на съпругата му Вера общо 50 000 евро обезщетение за неимуществени вреди, както и 4684 евро за адвокатите им.

Бойко Борисов с черен шлифер и борсалино, със затъкнат пистолет в колана. Тази снимка предизвиква подиграветелни коментари от ...
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване