11/07/12 11:47
(http://www.klassa.bg/)

"Целувката" на Климт идва в София

През 2012 г., с редица инициативи, обединени от мотото „Густав Климт и раждането на модернизма”, Виена и светът отбелязват 150 години от рождението на гениалния художник  Съвсем скоро българските почитатели на знаменития артист също ще могат да се срещнат с неговото творчество, съобщиха от ComPRess/Бюро за връзки с община Виена в София.
От 21 ноември до 8 декември т.г., в столичната галерия „Средец” (в сградата на Министерство на културата) ще бъде представена изложба от 15 висококачествени репродукции (фотопринт върху ленено платно, специална поръчка на Община Виена) на най-известните живописни картини на Густав Климт, които австрийската столица показва в единадесетте партньорски градове от мрежата на ComPRess: Белград, Братислава, Будапеща, Букурещ, Краков, Любляна, Москва, Прага, Сараево, София, Загреб. „Целувката” (1907-1908) на Климт е една от най-репродуцираните картини в света. „Целувката” (1907-1908) на Климт е една от най-репродуцираните картини в света. Снимка: © belvedere.com
Сред платната, които ще може да види българската публика са великолепните два портрета „Аделе Блох-Бауер I” , чийто оригинал се намира в Neue Galerie, Ню Йорк и „Аделе Блох-Бауер II”; вълнуващият пейзаж „Атерзее”, собственост на Leopold Museum, Виена; „Селска градина със слънчогледи” от Belvedere, Виена; легендарното живописно платно „Целувката” - също от колекцията на Belvedere; картината „Приятелки II” , чийто оригинален вариант е изгорял при пожар в двореца „Имендорф” през 1945 г.; шедьовърът от колекцията на Wien Museum „Портрет на Емили Фльоге” , изобразяващ известната виенска моделиерка, спътница на Климт до края на дните му; „Къщи в Унтерах на Атерзее”; етюдът „Хигия” към паното „Медицина”, също изгорял в двореца „Имендорф”; зашеметяващият фриз „Изпълнение“ от двореца „Стокле”  в Брюксел, чийто работен проект (в реални размери) днес се намира в Музея за приложни изкуства (MAK) във Виена; и др.

Експозицията ще може да бъде разгледана безплатно всеки ден, от понеделник до събота, от 10.00 ч. до 19.00 ч.

Густав Климт е един от безспорните символи на модернизма - епоха, която продължава да въздейства и да буди възхищение и днес, пишат организаторите на събитието в специално създадената за изложбата страница във Facebook.
В края на XIX в. и началото на XX в. в столицата на Австро-унгарската империя, високата култура се концентрира във всички сфери на изкуството. В литературата, изобразителното изкуство, архитектурата и музиката, новата естетика навлиза в поразителни мащаби и с невероятно темпо. През 1910 г., със своите два милиона жители, Виена е петият по големина град в света и се ползва с безспорния авторитет на водещо културно средище в Централна Европа, което, заедно с Париж, Мюнхен и Лондон, е смятано за изключително благодатно място за развитие на модернизма. В този контекст творчеството на Густав Климт по уникален начин отразява изминаването на пътя от епохата на историцизма „Рингщрасе” до първите прояви на абстракционизма...

Изложбената зала на Виенския сецесион. Снимка: © artnovini.com
Създаването на Виенския сецесион е най-важният знак за художественото обновление на града на прага на новия век. Недоволни от тогавашната политика за организиране на изложби, от консервативния академизъм и окуражени от създаването на нови художествени направления в Париж и Мюнхен, 23 художници, архитекти и скулптори, начело с Климт, Хофман, Олбрих, Мозер и Карл Мол през май 1897 г. напускат водещото дотогава и идейно доминирано от популярния художник и моден дизайнер Ханс Макарт (Hans Makart; 1840-1884) „Общество на виенските художници” в Кюнстлерхаус (Künstlerhaus) и създават нова формация - „Сдружение на австрийските художници - сецесион” Думата secessio означава „отделяне” и има предвид освобождаването от историческите академични традиции. Съществени характеристики на новия стил са символистичните и строго формални стремления, тенденцията към плоски декоративни форми и източноазиатското влияние, допълват организаторите на изложбата.

Според изкуствоведите, творчеството на авангардния художник може да бъде систематизирано в пет условни категории: алегории; произведения с митични и библейски сюжети; портрети; търсения в областта на еротичния символизъм; пейзажи.

Густав Климт напуска този свят сравнително млад, на 55-годишна възраст (на 6 февруари 1918 г.), след прекаран инсулт, но неговото изключително творчество му отрежда място сред най-значимите представители на човешката цивилизация, творили в областта на изобразителното изкуство и дизайна.

В момента, във Виена, могат да бъдат видени две мащабни експозиции с негови творби: в Belvedere е представена Jubiläumsausstellung: 150 Jahre Gustav Klimt, а в Kunsthistorisches Museum - „Лице в лице с Густав Климт” (Aug in Aug mit Gustav Klimt). Изложбите продължават до 6 януари 2013 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване