11/08/12 06:34
(http://www.klassa.bg/)

Българинът дава по 4 лв. за кино годишно

Над 50 процента от българите не са прочели нито една книга през последните дванадесет месеца, показват резултатите от проучване .

Средно по 4 лв. на година дава българинът за кино.

Това сочат данните от изследването "София - град на творческа икономика", представени по време на заседанието на комисията по култура в парламента от Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата.

Разходът на домакинствата в София за кино е малко по-висок - 12 лв. на година.

За книги българинът харчи средно по 12 лв. на година, а за София данните са 18 лв. Пада се средно по една книга на годишна база на домакинство.

Разходите за радио и телевизия са средно 90 лв. за страната и 108 лв. за София, а за вестници и списания - 21 лв. за провинцията и 37 лв. за столицата.

Според изследването 74% от българите не са ходили на кино през последните 12 месеца, като данните са за 2011 г.

В сферата на сценичните изкуства данните показват, че 67,7% не са посещавали този тип културни мероприятия за последните 12 месеца.

При културните забележителности процентът е 71%.

Над 50 процента от българите не са прочели нито една книга през последните дванадесет месеца, сочи проучването.

В същото време изкуства, културни и творчески индустрии, културно наследство и културен туризъм имат по-голяма икономическа стойност от сектори като добивна промишленост, производство на текстил и т.н.

От 36 сектора на българската икономика, те заемат 8-мо място по добавена стойност в икономиката на България, отбеляза Андреева.

 




Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване