11/08/12 14:56
(http://www.klassa.bg/)

ЕС ще махне визите за гражданите на 16 островни държави

 Европейската комисия иска да предостави безвизов режим за туристически пътувания на 16 островни нации, съобщава „ИЮ Обзървър“. Искаме да поощрим туризма в Европа, като разбира се, гарантираме сигурността на нашите граници, заяви Сесилия Малстрьом, еврокомисар по правосъдието. Престоят с валиден паспорт ще бъде до 90 дни.

Пет от включените в списъка острови са в Карибите – Доминика, Гренада, Санта Лучия, Сейнт Винсент и Гренадини, Тринидад и Тобаго. 11 са в района на Тихия океан – Кирибати, Маршалските острови, Микронезия, Науру, Палау, Самоа, Соломоновите острови, Тонга, Тувалу, Вануату и Източен Тимор.

По думите на Малстрьом 21% от туристите избягват да идват в Европа заради сложните и дълги визови процедури. Това отнема от туристическата индустрия на ЕС милиарди евро и я лишава от разкриване на нови работни места, подчерта еврокомисарят. През 2011 г. са издадени 12,6 милиона шенгентски визи. 5 милиона молби за такива визи са подадени от руски граждани, над 1 милион от китайци.

В момента 42 държави в света не се нуждаят от визи за влизане в ЕС. Но за някои от съседните на общността страни като Русия, Турция и Украйна, това е задължително, отбелязва „ИЮ Обзървър“.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване