11/08/12 23:56
(http://e-vestnik.bg/)

Защо Путин уволни министъра на отбраната

Министърът на отбраната Анатолий Сердюков с Дмитрий Медведев. Снимка: официален сайт

Уволнението на руския министър на отбраната Анатолий Сердюков, пратен в оставка от президента Владимир Путин и заменен с губернатора на Московска област Сергей Шойгу, е най-обсъжданата тема в руския печат, съобщи Би Би Си.

“Ведомости” пише за “подготвена забързано оставка в движение”. Според източник на вестника в Кремъл Путин отложил вчера насрочено заседание заради срещата с Шойгу, на която обявил новото му назначение.

Експерти на изданието смятат, че Сердюков съвсем не е свален от поста заради наказателните дела за финансови злоупотреби при продажбата на недвижими имоти - собственост на фирмата “Оборонсервис”, контролирана от министерството. Според тях на министъра е било внушавано да не защитава заподозрените, но той проявил непослушание, “съответно бил уволнен”.

Експертите обаче признават, че по времето на Сердюков са настъпили кардинални промени в руската армия. Руслан Пухов споменава например “мащабното превъоръжаване” сред “необратимите стъпки към нова армия с боеготовност в мирно време, а не след обща мобилизация”.

В редакционен коментар “Ведомости” нарича странно кадровото решение на Путин, който “не обича да уволнява подчинени, към които някой има претенции - обществеността или други подчинени”, предпочита да ги брани или изчаква, за да избегне скандал. “Изобщо пък никога Путин не е уволнявал министър, при това толкова важен, на фона на корупционен скандал”, отбелязва всекидневникът.

Уволнението на Сердюков бе пълна изненада, но тя “зарадва доста много военни”, пише “Росийская газета”. В министерството винаги е имало мнозина противници на реформите, започнати от Сердюков. И хора, които не се осмеляваха да критикуват действащия министър, може да атакуват сега министъра в оставка, прогнозира официозът.

Според “Известия” Сердюков е “свален от негативни писания из медиите”. Вестникът публикува кратка справка за това как “медиите гълчаха министъра на отбраната” от от началото на тази година. Името на Сердюков бе споменато 1807 пъти в негативен контекст, и седем пъти по-рядко се срещаше в позитивни материали - 244 пъти, посочва той.

“Комерсант” сочи като причина за оставката поредицата корупционни скандали около руското министерство на отбраната и “апаратно-политическите конфликти (на Сердюков) с голяма част от министерския кабинет”.

Според служител в Кремъл обаче е имало доста причини за оставка и без делото на “Оборонсервис” - не е била изпълнявана държавната поръчка, нито е бил решаван жилищният проблем на военнослужещите. А “пропуските на Сердюков директно се проектират върху Владимир Путин”, изтъква кремълският чиновник.

“Независимая газета” твърди, че Владимир Путин “не е пожелал да поеме рисковете за репутацията си, свързани с едно доста мръсно дело”.

Освен скандала с “Оборонсервис”, ръководена години наред от Сердюков, за оставката му имаше “цял букет от причини”, твърди обаче “Комсомолская правда”. Напоследък министърът “влезе в опасна конфронтация с контролните и правоохранителните органи, също и с редица фигури от “тежка категория” в правителството”, а не изпълни и основната си мисия - да обуздае корупцията в руската армия, пояснява всекидневникът.

“Московский комсомолец” констатира, че кариерата на Сердюков е претърпяла крах, и вижда в това “ново доказателство за абсолютно византийския характер на руската политика”. Обществото в Русия не знае почти нищо за същинските причини министърът да бъде уволнен, пише вестникът.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване