11/08/12 23:55
(http://e-vestnik.bg/)

Идва новото евро - сигурни банкноти от второ поколение

ДПА

Стар дизайн, нова сигурност - единайсет години след въвеждането на единната валута евробанкнотите трябва да станат още по-сигурни. За потребителите обаче промяната ще бъде слабо забележима.

Еврото е сигурно. Наистина в периода на дълговата криза по-нататъшното съществуване на еврото често се поставя под въпрос, но сигурността на монетите и банкнотите все пак е извън всякакво съмнение.

“Чисто аритметично всеки гражданин на Германия докосва фалшиви пари само веднъж на 2000 години”, изчислява директорът на германската централна банка Bundesbank Карл-Лудвиг Тиле.

Пазителите на европейските пари обаче не искат да почиват на тези лаври.

От години експерти в централните банки трескаво работят за по-добрата защита на банкнотите, опитвайки се да направят живота на фалшификаторите възможно най-труден. Задачата обаче се оказва доста сложна, а изпълнението на предварително поставения срок - 2010 година - породи съмнения години преди това. На всичко отгоре престъпниците се учат и използват за “произведенията” си все по-фина техника.

Сега най-накрая трябва да се продължи напред. Скоро - на 8 ноември - президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги вероятно ще предложи график за въвеждане на новите банкноти, твърдят медиите.

“Отдавна работим по новите банкноти и скоро ще дадем по-подробна информация”, се говори в централата на ЕЦБ във Франкфурт. “Подготвителната работа по новите банкноти тече, но все още не е определен срок за въвеждане на новите парични знаци”, каза през лятото Тиле.

Второто поколение банкноти би трябвало да е по-сигурно, но външният вид на предшествениците им, въведени през 2002 година, няма да бъде променян. Запазват се и номиналите на купюрите от 5 до 500 евро, цветовете и мотивите също се запазват. Банкнотата от 5 евро остава сива и напомня за гръцко-римската античност като символ на корените на Европа. Двайсетачката пак е синя и на лицевата й страна има прозорец, а на задната - мост в готически стил.

Осем години след въвеждането банкнотите няма да се променят графично. Представени са строежи, които в действителност не съществуват. И в бъдеще Европа ще продължи да бъде представлявана от измислена архитектура като класически европейски компромис, за да не си въобрази никоя страна нещо погрешно.

“Не бива да се разпознава никоя страна”, казва дизайнерът на дойче марката Райнхолд Герщетер в статия за списание “Шпигел”, озаглавена “Всичко - напълно неутрално”.

Твърде неутрално за вкуса на пенсионирания преподавател по философия Готфрид Габриел, който интензивно се занимава с историята и естетиката на парите.

“Остава да си припомним, че стопяването на стари различия все още не води до изграждане на нова идентичност”, каза той на симпозиум на Bundesbank през октомври. “По-добър баланс между страните е постигнат при евромонетите”, отбелязва той.

Банкнотите няма да бъдат сменени изведнъж, процесът ще продължи много години. Първоначално ще излязат подобрените купюри от 5 евро, след това по ред на номинала всяка година ще се появява нова банкнота, съобщава вестник “Тиролер”.

“Гражданите ще могат да хванат в ръка новите банкноти през май идната година”, посочва всекидневникът, цитирайки говорител на австрийската централна банка.

На потребителите няма да се наложи да изпразнят касичките си и да предат старите банкноти в банката - те ще останат валидни и централните банки постепенно ще ги изтеглят от обращение.

Какви точно ще бъдат разликите между старите и новите пари, засега остава строго пазена тайна. Преди години Bundesbank настоя символите на безопасност да могат да се разпознават лесно - както от таксиметрови шофьори, така и от касиерите в супермаркета.

Сега еврото е защитено с водни знаци, холограми, метални нишки, специална хартия и флуоресцентни влакна.

“Основата за сигурността на модерните банкноти е най-вече комбинация от знаци на хартията, метални елементи и печатарска техника”, обяснява мюнхенската печатница Giesecke & Devrient. “Еврото е сред най-сигурните валути в света”, допълват експертите.

Въпреки това според германските криминални служби еврото продължава ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване