11/08/12 15:36
(http://www.klassa.bg/)

Избират главен прокурор най-рано в средата на декември

 Висшият съдебен съвет откри в четвъртък процедурата по издигане на кандидатури за нов главен прокурор. Наследникът на Борис Велчев ще бъде избран най-рано в средата на декември. Според предварителните очаквания сигурни кандидати засега са само шефът на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров и заместник-главният прокурор Галина Тонева.

Ако има сценарий за избора на нов главен прокурор, то той не е добър, предупреди председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев.

Близо 3 часа кадровиците обсъждаха как точно да бъде проведен важният избор. В крайна сметка, те решиха кандидатурите да се гласуват по ред на постъпването им, а не по азбучен ред, както обикновено е прието.

Освен това гласуването ще бъде по електронен път, а не с бюлетина - решение, срещу което Груев възрази. Според него е неприемливо обществото да не знае колко гласа получава всеки от кандидатите. Така се поставя под въпрос и прозрачността на един от най-важните избори в съдебната власт, обясни той.

ВСС реши с 14 гласа "за" и 9 "против", че гласуването за главен прокурор ще се проведе по електронен път. Вотът с бюлетини позволява да станат ясни гласовете в подкрепа на всеки един от кандидатите в надпреварата. При електронно гласуване номинираните за главен прокурор се подлагат на отделно гласуване. В този случай броят на гласовете "против" ще станат ясни още преди вота за следващите кандидати. Мнозинството във ВСС наруши още една традиция – кандидатите да бъдат поставяни на гласуване по азбучен ред. Фактът, че Галина Тонева е преди Цацаров доведе до това, че съветът реши кандидатите да бъдат гласувани по ред на постъпване на техните концепции. Всичко това накара някои от членовете на ВСС да мислят, че се за поста се фаворизира именно Сотир Цацаров.

ВСС взе и решението при проведен валиден избор за главен прокурор, който е събрал 17 гласа, да не бъдат подлагани на гласуване останалите кандидатури. Цялата тази процедура позволява на мнозинството да окаже натиск върху колебаещите се членове с аргумента, че Тонева, например, така или иначе няма шанс да бъде избрана, а прокуратурата не бива да остане в състояние на безвластие.

Междувременно, Съюзът на съдиите в България (ССБ) изпрати първото си писмо до новия ВСС. Радикална промяна в кадровата политика на съдебната власт, стабилизиране статута на съдиите, гарантиране на независимостта на магистратите.
Това са част от проблемите, които ССБ излага в своето писмо, подписано от неговия председател Мирослава Тодорова. В писмото се поставят на вниманието на ВСС три актуални теми. Освен защитата на независимостта на съдебната система, което е основно задължение на ВСС, Съюзът на съдиите прави конкретизирани предложения как да се оценява магистратският труд, процедури за повишаване, дейност по атестиране, промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) за конкурсите за повишаване и преместване.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване