11/08/12 15:31
(http://www.klassa.bg/)

Камен Кичев: Цените и спедиторите спъват превозите по Дунав

 Интермодалността по Дунав е абсолютно задължителна и единственият начин да има основна връзка с другата транспортна мрежа. Проблем пред нея обаче са спедиторите и цените на превозите по реката. Основна конкуренция на речния транспорт е автомобилният и той много трудно би могъл да бъде преборен, съобщи зам.транспортният министър Камен Кичев, цитиран от агенция „Фокус“.

Той очаква от бранша и от администрацията необходимите промени и мерки, които трябва да се вземат, за да стане речният транспорт по-конкурентен. В момента фокусът е изцяло върху железопътен и речен транспорт - така наречените вътрешни водни пътища, каза Кичев. Единствената работеща интермодалност в България в момента е превозът на автомобили, които идват от Германия през Видин за Турция. В момента капацитетът на река Дунав се използва едва на 8 - 10 %, това е срамота и това трябва да се промени, обясни зам.министърът. За това е необходимо да има плаваемост по реката.

Във връзка с навигацията по река Дунав, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, заедно с представители на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и представители от Румъния, е сформиран комитет, благодарение, на който река Дунав е заложена като основен коридор. Очаква се през следващия програмен период по програма „Свързаност” на ЕС да получат средства, които да са изцяло за подобряване на навигацията на река Дунав. Основната цел е да се изградят необходимите съоръжения и да се извърши драгажна дейност, за да се подобри навигацията по реката. Очаква се да се види какви средства ще бъдат отпуснати по тази програма, за да подобряване плаваемостта по река Дунав. Без нея речният транспорт не е достатъчно конкурентоспособен, каза още зам.-министър Камен Кичев.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване