11/08/12 15:30
(http://www.klassa.bg/)

КЗК глоби с 16 млн. лв. дистрибуторите на Hуundai

 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с 15, 988 млн. лв. официалния дистрибутор за България на японските автомобили Hyundai - "Индустриал комерс" ЕООД, и на дъщерното му дружество "Хюндай лизинг" ЕАД.

Сумата представлява 10% от оборота на дружеството за 2011 г. Решението може да бъде обжалвано относно неговата законосъобразност пред Върховния административен съд в 14-дневен срок. То е било взето преди 2 дни от антимонополния орган у нас.

Санкция е наложена и на пет дилъра на Hyundai. Глобите са съответно 291 100 лв. за "Технокар"- 83 400 лв. за "Алексиев"- 32 400 лв. за ЕТ "Мототехника Христов"- 13 000 лв. за "Кармобил" и 5000 лв. за "Каби Кар".

Санкциите са наложени въз основа на образувано през ноември миналата година дело за евентуални нарушения на антитръстовото законодателство. Тогава КЗК се самосезира въз основа на събраната информация в рамките на текущ секторен анализ на пазара на продажба и разпространение на МПС от всички марки в България. Впоследствие в началото на тази година КЗК извърши проверка в офиса на официалния дистрибутор за България на автомобили от марката „Хюндай“ - „Индустриал комерс“ ЕООД, както и на неговото дъщерно дружество „Хюндай Лизинг“ ЕАД.

От решението става ясно, че са открити споразумения между "Индустриал Комерс" и дилърите, които предвиждат задължение за дилърите да закупуват оригинални резервни части само от тази фирма. От КЗК обясняват, че трябва се има предвид, че тази забрана води до невъзможността за дилърите да се снабдяват с оригинални резервни части от други доставчици. Това води до ограничаване на стопанската свобода на дилърите при избор на стоки и до невъзможността да се снабдяват от доставчици, които биха им предложили по-добра цена и по-добра услуга.

Според КЗК утежняващо обстоятелство е, че "Кармбоил", "Каби Кар" и "Технокар" са възпрепятствали антимонополния орган при извършване на проучването в производството във връзка с установяване на нарушенията. Те съгласували с "Индустриал комерс" изпращането на невярна информация информация относно техните права и задължения във връзка с дистрибуцията на нови МПС от марката Hundai, дистрибуцията на оригинални резервни части за МПС от марката, както и извършването на сервизно обслужване на МПС.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване