11/08/12 13:52
(http://www.klassa.bg/)

Кой ще смени Хилари Клинтън?

 Главните претенденти за поста на Хилари Клинтън , която обяви, че няма да продължи да бъде Държавен секретар през втория мандат на Барак Обама , са сенаторът-демократ Джон Кери и посланикът на САЩ в ООН Сюзън Райс, смята в.“Вашингтон Таймс“. Ройтерс добави към списъка и Том Данилън, съветник по национална сигурност. Сред разиграваните от медиите кандидати са и републиканците Чък Хагел и Ричард Лугър.

„Известността е много важна за този пост. Трудно ще се намери някой като Хилари Клинтън, която освен, че е професионалист е и много позната в света“, отбелязва Ендрю Шварц от вашингтонския Център за стратегически и международни проучвания.

По-вероятно е държавен секретар да стане Джон Кери, защото преди два месеца Сюзън Райс направи един гаф и бе разкритикувана от републиканците. След убийството на американския посланик в Либия на 11 септември тя каза, че това не е било атентат, което се размина с официалната позиция по случая.

От тези двама кандидати Москва предпочита Джон Кери, пише руският в.“Комерсант“, цитирайки източници от външното министерство на Русия. Руските дипломати смятат Райс за прекалено амбициозна и агресивна. Вероятно, защото тя не се притеснява да критикува Русия в ООН , особено за позицията й по конфликта в Сирия.

Авторитетното положение на Кери в Сената може да се окаже пречка за поста на Хилари. С напускането му ще бъде отслабена силата на демократите в Конгреса. Демократическата партия на САЩ в момента решава къде ще й е по-нужен Кери, смятат руски експерти.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване