11/08/12 10:58
(http://www.klassa.bg/)

Концерт на дуо Балаж Бади (ударни) и Даниел П. Сабо (цимбал) (Унгария

На 13 ноември от 19 часа в Студио 5 ще чуем уникални музиканти от Унгария и тяхното виждане за джаз музиката – Балаж Бади (ударни) и Даниел П. Сабо (цимбал). Двамата пристигат специално за концерта в Студио 5, част от есенното им турне, което включва Румъния, Молдова и, разбира се, Унгария.

Дуото Балаж Бади и Даниел П. Сабо (ударни-цимбал) предлага оригинална и неповторима програма от областта на етноджаза и световната музика. И двамата са признати и определящи фигури в света на джаза и фолклора в Унгария и чужбина. Свиренето им се основава на най-добрите традиции в камерната музика. Голяма част от репертоара им се базира на фолклора от Карпатския басейн и Балканите, примесен с елементи на джаза и импровизацията. Дуото е сформирано през 2007 г. след продължително сътрудничество (Квартет Балаж Бади) и успешна самостоятелна кариера на всеки един от тях, а първият им албум „Дуола” излиза през 2009 г. в сътрудничество със саксофониста Михай Борбей.
Музиката и репертоарът на дуото се формират върху концепцията за използването на привидно скритите качества на двата инструмента.

Джаз барабанистът, композитор и учител Балаж Бади определено е един от съвременните артисти, които притежават модерен подход към световната джаз сцена. В родината си през 2007-2010 той е директор на секцията по джаз към Музикалното училище „Д-р Дюла Лаушман” (Секешфехервар), а понастоящем е преподавател в Художествената гимназия „Звук-Цвят-Пространство” и е член на борда на Съюза на унгарските джаз-изпълнители.

Даниел П.Сабо, от своя страна, завършва специалност „етнография” в Будапещенския университет „Лоранд Йотвьош”, от 2007 г. студент в Музикалната академия „Ференц Лист” (Будапеща), специалност „цимбал”. Основната му цел, както сам казва, е да открие къде е мястото на цимбала в днешната музикална култура, да опознае възможностите на инструмента в различните музикални стилове.

13 ноември, 19 часа, Студио 5 – културна среща България-Унгария и музикалното

Билети: 10 лв. – онлайн чрез www.eventim.bg, www.ticketstream.bg и www.ticketplus.bg, в Art Point of Sofia и в Студио 5 преди началото на събитието.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване