11/08/12 16:08
(http://www.klassa.bg/)

Парламентът прие Бюджет 2013 г. на първо четене

 Депутатите приеха на 8 ноември на първо четене Закона за Държавния бюджет за 2013 г., главно с гласовете на ГЕРБ. Основните параметри, заложени в бюджета предвиждат ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 1.9%, като същевременно обаче приходите и разходите са разчетени при ръст от 1-1.2%. Бюджетният дефицит е със същата стойност като тази година – до 1.3%. Приходите в консолидирания бюджет за следващата година се предвижда да бъдат 30.5 млрд. лв., т.е. с около 1.8 млрд. лв. повече от разчетите за 2012 г.

 

При изказването си от парламентарната трибуна министърът на финансите Симеон Дянков – който единствен от правителството присъства в пленарната зала – отбеляза, че „целта на Бюджет 2013 г. е увеличаване на доходите“. Той подкрепи думите си с факта, че от април догодина пенсиите у нас ще се увеличат средно с 9.3%, а минималната заплата ще стане 310 лв. Дянков посочи още, че и през 2013 г. ще бъдем между първите три страни в ЕС по ниско ниво на бюджетен дефицит и външен дълг.

 

Депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев пък конкретизира, че основно преимущество на Бюджет 2013 г. е запазването на фискалната стабилност. Депутатът от управляващата партия се похвали, че безработицата през следващата година няма да се увеличава. Според Главчев заслуга на ГЕРБ е, че вече сме стигнали „61% от доходите на средния грък“ (страна която е пред финансов фалит, поради което там доходите през последната година значително паднаха).

 

Лидерът на левицата Сергей Станишев пък припомни обещанията на ГЕРБ от началото на мандата им, че ще „догоним средните доходи в ЕС“, а вместо това, по думите му, се е стигнало до масово обедняване на хората. Според друго обещание на ГЕРБ безработицата трябваше да намалее, а тя се удвои, каза още Станишев. Според лидера на БСП управлението на ГЕРБ е „смазало“ дребния бизнес, който основно генерира работни места. А относно увеличението на пенсиите Станишев коментира, че то дори не компенсира официалната инфлация за последните три години, която е над 13%.

 

Фискалната стабилност се запази, но икономиката върви назад, каза от своя страна от името на „сините“ Мартин Димитров. Той също подчерта, че безработицата е станала много висока, а ГЕРБ не прави необходимото за откриване на нови работни места. И според „сините“ през мандата на ГЕРБ доходите ни са се „отдалечили“ от европейските.

 

Предишният финансов министър и настоящ депутат от Коалиция за България Пламен Орешарски обобщи, че за мандата на ГЕРБ се очертава общите държавни разходи да достигнат 83 млрд. лв., а сумарният бюджетен дефицит – близо 5 млрд. лв. Докато по време на предишното правителство с премиер Сергей Станишев публичните разходи са били общо 65 млрд. лв., а натрупаният бюджетен излишък – над 5 млрд. лв. Орешарски прогнозира, че и през 2013 г. външният дълг ще продължи да расте, а събираемостта на данъците да пада.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване