11/08/12 11:03
(http://www.klassa.bg/)

Пламена Мангова свири Чайковски с Радиосимфониците

С изпълнението на Първия концерт за пиано и оркестър от Пьотр Илич Чайковски на 9 ноември в зала „България“, продължава реализацията на интересната и предизвикателна програма в рамките на творческия сезон на Радиосимфониците. Солист е Пламена Мангова, за която големият пробив в класическата музика дойде след спечелването на втора награда от конкурса „Кралица Елизабет” в Брюксел през 2007. Същата година Пламена е отличена с престижното отличие Diapason d’Or за първия си компакдиск , включващ музиката на Дмитрий Шостакович. Даровитата пианистка свири с диригенти от ранга на Валтер Велер, Емануел Кривин, Петер Чаба, Яп ван Зведен, Жан-Бернар Помие и е гост-солист на редица престижни оркестри, сред които Филхармоничният оркестър на Токио, Симфония Варсовия, Люксембургската филхармония, Националният оркестър на Белгия, Симфоничният оркестър на Санкт Петербург, Камерният оркестър на Европейския съюз, оркестъра на MDR Leipzig. Пламена Мангова признава, че изключително много обича да свири пред българската публика и има специално топло отношение към Симфоничния оркестър на БНР.


В рамките на концерта на 9 ноември, пред българската публика ще прозвучи и 13-тата симфония на Дмитрий Шостакович. Солист ще бъде възпитаникът на Уралската консерватория Владимир Петров.

Шостакович е автор сериозно застъпен в програмите, които подготвя Маестро Емил Табаков. Мащабната творба за оркестър, бас и мъжки хор е написана в памет на трагичните събития в местността „Бабий Яр”, близо до Киев. „Не можех да не я напиша” , признава Шостакович. Премиерата е предшествана от множество перипетии. По думите на Галина Вишневская - съпруга на световноизвестния виолончелист, диригент и пианист Мстислав Ростропович, 13-та Симфония е голяма победа на изкуството над политиката и идеологията на партията.Тя си спомня, че в деня на премиерата, залата на Московската консерватория е претъпкана, полицейското присъствие е засилено. Има опити изпълнението на произведението да бъде спряно заради антисталинистките си послания. Шостакович е привикван в ЦК на КПСС, известни солисти отказват участие от страх от репресии. Но в крайна сметка музиката триумфира.

Солистът на Националния бeларуски театър за опера и балет от 1992-ра Владимир Петров, е лауреат на конкурсите „Борис Христов” / София/, Voice maters /Монте Карло/ и „Римски Корсаков” /Санкт Петербург/. Гастролира в Испания, Полша, Израел, Бразилия, Германия и Швейцария. През 2002 Владимир участва в операта Хари Янош от Кодай под режисурата на Жерар Депардийо, а постановката е показана на фестивала в Монпелие.




Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване