11/08/12 13:48
(http://www.klassa.bg/)

Правителството на Самарас прокара трудно новите строги мерки за икономии

 Гръцкият премиер Самарас и неговото правителството миналата нощ успяха да спечелят важния вот в парламента на Гърция за предложените нови строги мерки на икономии и реформи в пазара на труда, с което се направи още една крачка към следващия ключов транш от свежата финансова помощ за Атина в размер на 31.5 млрд.евро, без която страната рискува да обяви фалит през втората половина на месеца.

Въпреки масираният протест пред гръцкия парламент вчера (над 50 хил. протестиращи), законът за пенсиите, заплатите и новите строги държавни мерки на икономии успя да намери подкрепата на 153 депутата от общо 300 местния върхове орган на Гърция (подкрепата дойде единствено от представителите на Нова Демокрация и на Пасок). Общо 128 депутата гласуваха против предложените мерки и 18 бяха "въздържали се" (главно депутатите на малкия партньор от тройната управляваща коалиция - партията на Демократичната Левица), като един депутат отсъстваше от важното вчерашното заседание.

След позитивният вот, премиерът Самарас подчерта, че "днес Гърция предприе велика, решителна и позитивна стъпка. Този вот беше условие, което ще даде работа на нашите деца и за цяла Гърция за която предстоят по-добри дни. Следващата важна стъпка е приемането на бюджета, която също ще премине успешно", посочи Самарас, визирайки очаквания в неделя следващ важен вот в парламента на Гърция за Бюджет 2013г. - ден преди срещата на Еврогрупата (фин.министри от Еврозоната) в понеделник (12.11.12г.) чиято основна тема ще бъде Гърция и евентуалното отпускане на важния спасителен транш от финансовата помощ за страната в размер на 31.5 млрд.евро.

Одобрения закон за нови строги икономии и реформи в пазара на труса и пенсионната система включва повишение на възрастта за пенсиониране с 2 години до 67 години, намаляване за втори пореден път на заплати и пенсии и други мерки за съкращаване на държавните разходи в Гърция с 13.5 млрд.евро в следващите (за сега) две години, като само предстоящите през 2013г. икономии са в размер на нови над 9 млрд.евро.

Новината за успешният вот в гръцкия парламент може да окаже известна подкрепа за днешния риск-апетит на европейските финансови пазари, като този вот беше поредното необходими, но не и достатъчно условие за спасяването на Гърция от фалит и задържането й в Еврозоната чрез евентуалното отпускане на важния транш от финансовата помощ за Атина в размер на 31.5 млрд.евро от страна на основните кредитори - Еврозоната и МВФ.

От друга страна, одобрените нови сурови мерки на икономии рискуват да задълбочат и без това тежката икономическа рецесия в Гърция през следващата година, която да се окаже шестата поредна година на спад на гръцката икономика. Тези нови строги мерки на икономии и реформи в пенсионната система и пазара на труда може да доведат и до засилване натиска върху управляващите в Гърция и допълнително да дестабилизират правителството и подкрепящата го "тройна коалиция" между Нова Демокрация, Пасок и партията Демократична Левица.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване