11/08/12 15:39
(http://www.klassa.bg/)

Само с три гласа повече и под обсада бяха приети новите бюджетни икономии в Гърция

 В първите часове на четвъртък гръцкият парламент прие пакета от икономии, независимо от двудневната всеобща стачка и сблъсъците пред сградата между полиция и протестиращи.

Близо 100 000 души се стекоха на площад „Синтагма“ в Атина.

Законопроектът мина със 153 от 300 гласа. Някои от депутатите от управляващата коалиция се въздържаха. Седем от тях вероятно ще бъдат изключени от партиите си, след като гласуваха против, отбелязва „ИЮ Обзървър“. Заседанието започна драматично, като първо финансовият министър Янис Сторнарас трябваше да обещае на членовете на персонала в сградата, че няма да орязва техните заплати. Те бяха заплашили, че ще напуснат работните си места и ще провалят заседанието.

Намаляването на бюджетните разходи и реформи на трудовия пазар за 13,5 милиарда евро бяха условие Гърция да получи следващия спасителен транш от международните кредитори, който бе отложен от юни.

По време на дебата премиерът Антонис Самарас призна, че някои от орязванията на пенсии и заплати са „несправедливи“. Но без тези жертви Гърция е изправена пред банкрут и катастрофа още в средата на ноември, предупреди Самарас.

На крехкото парламентарно мнозинство предстои ново изпитание в неделя, когато ще се гласува бюджетът за 2013 г. Това е второто условие за получаване на 31,5 милиарда евро помощ, която финансовите министри от еврозоната би трябвало да одобрят в понеделник. Но германският парламент, който гласува всеки транш за Гърция, още не го е направил. Той очаква доклада на тройката кредитори – ЕС, МВФ и ЕЦБ – за да се произнесе.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване