11/08/12 23:58
(http://e-vestnik.bg/)

Ураганът Санди има и положителна страна

Даунтаун на Манхатън в понеделник, 29 октомври 2012 г. вечерта, в първите часове на връхлитащия ураган Санди. Снимка: от екрана

Възстановяването (от урагана Санди - бел. прев.) ще неутрализира финансовия удар, та дори и отгоре. Най-напред Санди ще бъде в тежест на икономическата активност, но впоследствие ще даде голям тласък.

Освен ширещата се мизерия, която Санди остави след себе си, след като връхлетя източния бряг на САЩ, оставяйки без ток над 8 милиона домове и компании, бремето от супербурята, разбира се, е нейната цена. Според няколко компании, специализирани в моделирането на рискове (от природни катастрофи), САЩ са изправени пред щети на стойност до 50 милиарда долара.

Това отразява разходите по възстановяването и ремонта на пораженията, нанесените от бурята, на домове, сгради, горски насаждения, компании и крайбрежната линия. Необходимо е да бъде оправена и инфраструктурата по източния бряг.

Част от разходите включват и загубения бизнес, който никога не може да бъде наваксан. Имам предвид такива неща като ястия, които не са били сервирани, газ и електричество, които не са били потребени, некупени самолетни билети, както и непосетени шоу програми, филми и други събития. След това и безкрайните часове (и бензин), прахосани в чакане на опашки за купуване на бензин на фона на паниката, разпространила се по начин, невиждан от 70-те години на миналия век.

Що се отнася до въздействието върху общата икономическа активност, то Санди е обикновена крива на радарния екран. В крайна сметка американската икономика е на стойност 16 трилиона долара.

Щом обаче вземете под внимание 17-те или близо толкова щати, които бяха засегнати, Санди придобива много по-голямо значение. Той излиза извън границите на човешкото страдание и нищета; той стига и до политиката, а също и до политиците, съревноваващи се за изборна длъжност.

Както разбрахме от топлото посрещане на президента Барак Обама от губернатора на Ню Джърси Крис Кристи, когато държавният глава пристигна за оглед на щетите, партийната политика е отстъпила място на ремонта и възстановяването.

Кристи, републиканец и поддръжник на губернатор (Мит) Ромни, бързо призна, че само Вашингтон има парите и работната сила, за да помогне на тежко засегнати райони като Ню Джърси.

Щатските и местните правителства просто нямат ресурсите да отговорят в мащаба, налагащ се от това бедствие. Нито пък частният сектор. Парите от Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA) вече текат към пострадалите райони, за да започнат ремонтите и реконструкцията. Частните застраховки също ще помогнат.

Така стигаме до положителната страна.

Има бум в бизнеса на магазините за строителство, ремонт и обзавеждане (особено в магазините, които продават генератори), на местните строителни предприемачи, на специалистите по подрязване на дървета, на ландшафтните архитекти и други подобни. Не забравяйте, че когато опре до възстановяваме и ремонт на домове, спукването на балона на жилищния пазар от последните няколко години остави в страната куп безработни с уменията и физическите способности да свършат работата.

Както при всяко природно бедствие, възстановяването в крайна сметка ще компенсира финансовия удар в региона та и отгоре. Първоначалният ефект е спад на персонала и продажбите за периода, през който бурята преминава. Впоследствие ще има растеж, като отражение на възстановяването и продажбите на нови мебели, оборудване и други стоки и услуги. Цялата тази активност ще увеличи брутния вътрешен продукт, но не и цялостното ни благосъстояние.

БТА

Публикувана на 11/08/12 23:58 http://e-vestnik.bg/16085/uraganat-sandi-ima-i-polozhitelna-strana/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване