11/09/12 22:57
(http://e-vestnik.bg/)

Твърде бяла, твърде мъжка, твърде стара: Републиканската партия трябва да се модернизира

ДПА

Условията, които биха позволили на републиканците да си възвърнат Белия дом, бяха налице: висока безработица, бавен растеж, икономическа несигурност. Но опитът на Мит Ромни да спечели Белия дом претърпя зрелищен провал.

Ден след преизбирането на президента Барак Обама републиканците продължават да анализират свето поражение. Едно от най-сериозните предизвикателства са демографските промени, които стават все по-голям проблем за тях.

Републиканската партия успя да си върне само два щата, които бяха спечелени от Обама през 2008 г., и не можа да завоюва нито един от щатите, в които вотът можеше да окаже решаващо влияние върху крайния резултат.

Сутринта след изборния ден в Републиканската партия “тегнеше мрачно настроение”, отбеляза вчера вестник “Уолстрийт джърнъл”. Основната част от поддръжниците на партията може да обвиняват Ромни, че не е бил достатъчно консервативен, а умерените твърдят, че той се е отклонил твърде надясно по време на първичните избори в партията.

Ромни не беше идеален кандидат, а кампанията му беше даже с повече недостатъци, но по-сериозният проблем беше значителната промяна сред избирателите в страна с неумолимо променяща се демография.

Уебсайтът “Политико”, занимаващ се с политиката във Вашингтон, попита: не е ли Републиканската партия “твърде стара, твърде бяла, твърде мъжка”? През 1992 г. 87 процента от избирателите бяха бели. Днес делът на расата на мнозинството е 72 процента, а хората с латиноамерикански и азиатски произход в страната увеличават присъствието си сред избирателите наред с утвърденото малцинство на афроамериканците, което започна да гласува по-активно, откакто при кампанията през 2008 г. Обама беше избран за първия чернокож президент.

Ромни успя да спечели 52 процента от белите избиратели, но това не беше достатъчно, тъй като Обама получи значителна подкрепа от малцинствата. Той спечели 69 процента от гласовете на хората с латиноамерикански произход, 74 процента от гласовете на хората с азиатски произход и 93 процента от гласовете на афроамериканците.

“Това са хора, които откровено би трябвало да са с нас въз основа на истинската политика на консерватизма”, каза за Фокс Нюз коментаторът Майк Хъкаби, бивш губернатор на Арканзас и някогашен обещаващ кандидат за президент от Републиканската партия. “Но републиканците действат все едно не могат да спечелят тези гласове, затова не се и опитват. И резултатът е, че те не печелят тези гласове”, заяви той.

Републиканците се представиха слабо сред жените, макар че постигнаха значителен успех сред белите мъже и по-възрастните избиратели. Около 55 процента от жените подкрепиха Обама, а 43 процента гласуваха за Ромни.

Не всичко беше загубено за партията, която запази мнозинството си в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса) и продължава да има възможност да спира инициативите на Обама.

Председателят на камарата Джон Бейнър каза вчера, че партията е готова да работи с Обама за решаване на фискалните проблеми на страната, но подчерта, че президентът трябва да предприеме сериозни стъпки за намаляване на разходите и да се заеме със скъпите социални програми, ако иска републиканците да разгледат въпроса за увеличаване на приходите чрез реформи на данъчния кодекс.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване