11/10/12 14:03
(http://www.klassa.bg/)

Кучетата предпочитат Моцарт пред Motorhead

Ново проучване показва, че кучета предпочитат класическа музика пред хеви метъл, писа в „Дейли мейл”. Изследователи от Университета на Колорадо установили, че кучетата в приюти за животни лаят по-малко и спят по-добре, когато им се пусне музика на Моцарт или Бетовен, а хеви метълът има обратния ефект – предизвиква нервни тикове и лай и не позволява на кучетата да спят. Тези констатации са от значение за благосъстоянието на животните в стресови среди и може да доведат до нови ръководни принципи относно грижите за кучетата в приюти. Лори Коган, доцент в Колежа по ветеринарна медицина и биомедицински науки, пускал различна музика на кучетата в приют в продължение на четири месеца и записвал реакциите им. Жанровете включвали класическа музика, хеви метъл и опростена психоакустична класическа композиция, предлагана на пазара специално за релаксация на кучета. Селектираните музикални парчета били пускани в продължение на 45 минути, а поведението на кучетата било записвано на всеки 5 минути. След всяка музикална селекция следвал период на тишина, през който били записвани хиляди поведенчески реакции.

Резултатът, който изненадал особено много доцента, бил, че музиката, рекламирана като специфична психоакустична музика за кучета имала минимален ефект върху поведението на животните.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване