11/10/12 13:28
(http://www.klassa.bg/)

Лекари и пациенти искат референдум за НЗОК

Съсловни и пациентски организации се обединиха срещу бюджета на НЗОК за следващата години, гласуван на първо четене от парламента. В позиция, изпратена до медиите, се посочва, че четирите съсловни организации - БЛС, БЗС, СФБ и БАПЗГ са провели среща с представители на всички национално представени пациентски организации - Федерация Български пациентски форум, Българска асоциация за закрила на пациентите, Национална пациентска организация, Конфедерация "Защита на здравето". Всички присъстващи са се обединили около тезата, че в бюджета на НЗОК не са предвидени средства, които държавата е длъжна по закон да заложи. Организациите не приемат абдикацията на правителството от ангажимента да внася пълната вноска от 8% на деца, студенти, социално слаби.
Не се приема обстоятелството, че в бюджета незаконосъобразно не е предвидено покачването на пенсиите в рамките на 2013 г. В позицията на съсловните организации се подчертава, че намеренията за прехвърляне на дейности от Здравното министерство към НЗОК (ваксини от задължителния имунизационен календар, процедури ин витро, интензивни грижи и др.) са незаконосъобразни. Това представлява незачитане на решението и волята на Конституционния съд на България, който само преди няколко месеца обяви противоправността на трансферите от НЗОК към МЗ, посочват от там. Всички участници в срещата са решили още, че ще настояват за спазването на основния принцип, заложен в ЗЗО - договорното начало. Организациите ще се противопоставят на всички опити за политизиране и обсебване на НЗОК, включително и чрез призив за референдум относно нейната пълна независимост от изпълнителната власт.

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване