11/10/12 12:34
(http://www.klassa.bg/)

Най-известният дилър на скъпи цигулки в света осъден за измами

Най-големият дилър на редки цигулки в света Дитмар Махолд получи 6 години затвор от австрийското правосъдие.

Махолд отговаря за измами и злоупотреби с пари на инвеститори. Всичките му удари се оценяват общо на четвърт милиард евро. Използвал е липсата на прозрачност и регулация на един пазар със специфични практики, основани на доверие и дискретност. Така бизнесменът е избягвал нежеланите въпроси. Досега.

Арестът на 63-годишния германски милионер в Швейцария и екстрадирането му в Австрия миналата година беше шок за артистичните среди. Империята му обхваща Европа, Америка и Азия. Търгува с цигулки на майстори като Страдивариус, Гуарнери, Бергонци и Гуаданини, а сред клиентите са първите имена в музикалния свят.

Според обвинението бизнесменът е използвал уникални цигулки като гаранция на заеми, които е вземал. На истинските собственици на инструментите казвал, че няма купувач. Използвал и практиката ценните инструменти, купени от банки като инвестиция, да остават при дилъра на съхранение в климатизирани трезори. Така някои от цигулките, предлагани като покритие на дълговете му, просто не съществували.

Измислени имена и произход на иструментите, фалшиви сертификати, до 75 процента надути цени - това е бил арсеналът на измамника, скрит зад репутацията на изтънчен ценител, продавач и безспорен експерт. Австрийската полиция вече е получила 46 оплаквания от Европа и САЩ и истината може да надмине всички очаквания.




bnt.bg
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване