11/10/12 15:38
(http://www.klassa.bg/)

С кого не са правили секс неандерталците?

Учени, изследващи генетичното потекло на човека, са открили, че както съвременните евразийски народи, така и съвременните северноафриканци носят генетични следи, навеждащи на мисълта за неандерталско потекло. Неандерталците са живели в Европа и Близкия изток по време на последния ледников период и са изчезнали преди около 30 000 години. Според публикации по генетика от 2010 г. те са се кръстосвали с предците на някои от съвременните хора, като между 1% и 4% от съвременните евразийски геноми съдържат неандерталска ДНК. Според една теория това се е случило преди около 80 000 - 50 000 години, малко след като прото-евразийците се появили от Африка, докато все още били една популация. Алтернативното обяснение предполага, че това е била потомствена група, от която са произлезли както неандерталците, така и съвременните не-африканци, които генетично са се отделили от другите африканци преди около 230 000 години и останали отделени от тях, докато окончателно не напуснали Африка. За да определят кой сценарий е по-вероятен, учените анализирали северноафриканците, тъй като някои изследователи направили предположението, че миграцията извън Африка е довела до разпространението на хората по цял свят.

Екип, ръководен от Федерико Санчес-Куинто - палеонтолог в Института по еволюционна биология в Барселона, анализирал общо 780 000 генетични варианта у 125 души от седем локации в Северна Африка. Учените открили, че населението на Северна Африка има значително повече общи с неандерталския геном генетични варианти (толкова, колкото притежават и неафриканците), отколкото хората от Тропическа Африка.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване