11/11/12 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Двойникът - и след смъртта Гешев остава в голямата игра

Продължение. Виж Кой си ти, Никола Гешев?

Последните му крачки

Никола Гешев. Снимка: Архив на Комисията по досиетата

Още в началото на септември 1944 година по-хитрите започват да напускат България. Първите по-известни са бившият началник на Държавна сигурност Павел Павлов и инспекторът при същата Александър Санков. Снабдени с паспорти, те се изнасят с германска колона към Виена, а оттам минават и се установяват за по-дълго в Италия. Подобна е съдбата на още няколко по-дребни фигури от полицията.

Общ е стремежът да се бяга извън страната. Прави се по различен начин, само краят е един – неуспешен. Манол Манов: “Същият (Куков – б. м.) на 9 септември 1944 г. се беше опитал да избяга с мотоцикъла си зад граница, но беше заловен и ликвидиран”.

Или: “Спомням си още това, че непосредствено след 9 септември година Илия Николов, Марин Михайлов и Иван Николов – разузнавачи от групата му са се опитали да избягат, като най-напред са отишли в дома на Илия Николов и са се укривали около 3 или 4 дни и след това са заминали в родното село на Иван Николов Долно Раковец, Радомирско – за да направят връзка и избягат в Югославия. Но се уплашили да не ги заловят в селото и те отишли в една горичка край селото, но там били хванати и после освободени. Те се завръщат в София и тук биват задържани и след това осъдени от Народния съд”.

Любопитна подробност – залавят ги най-често същите селяни, които полицията, респективно Държавна сигурност са организирали, въоръжавали и обучавали за борба с партизаните.

Всички, които са писали за последните дни на Гешев, пропускат един важен факт и разглеждат бягството му като изолиран, самостоятелен акт. Всъщност това е част от явно отдавна замислен план за спасение на служителите от целия отдел Държавна сигурност. За това има малко, но изключително ценни данни от разузнавачи.

Надявам се след 9 септември 1944 година така, както службите са се върнали да разследват големите предателства в редовете на БКП, да е бил поставен и въпросът за този план. И в този смисъл да е работено, да са разпитани повече служители на бившите тайни служби.

Това, което разполагаме в момента, е малко, но достатъчно, за да твърдим, че такъв план е имало.

План за спасение на всички агенти от Държавна сигурност

В една справка на народната милиция мимоходом се споменава кога е започнала подготовката за бягството в Турция. Сведението е на база доклад на агент, разработвал съпругата на Любен Димитров.

Димитър Велев, групов началник “Издирване”: “Агентът донесе, че един месец преди 9 септември 1944 година Любен казал на съпругата си, че той и още един от началниците в полицията изпратили едно лице, името на което не знаела, в Турция да уреди положението на двамата при евентуална нужда да избягат там”.
Това едва ли е било само за двамата; най-вероятно става дума за изнасянето на цялата група. Че договорката е била направена, съобщава пак същият агент…

Какво се случва с Гешев?

Никола Гешев. Снимка: Архив на Комисията по досиетата

И така, късно следобед на 9 септември 1944 година Гешев, Фичев и Димитров пристигат в района на границата. Както е според уговорката, там ги чака подофицер Стамо Армутлиев. Той е вече почти 40-годишен, не е кадрови военен, мобилизиран е през юли 1944 година.

Изпълнява мълчаливо заповедта на подпоручик Тодоров и предварително е изтеглил един от нарядите от поста им. Води тримата донякъде, посочва им накъде да вървят и ги оставя. Въпреки разрешението от началството си, подофицерът вижда, че всичко се ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване