11/11/12 15:27
(http://www.klassa.bg/)

Десислава Атанасова се обяви против раждането у дома

 Бебе се е родило мъртво при опит на майката за раждане в домашни условия в Бургаско, съобщи "Фокус", като цитира директора на регионалната здравна инспекция Георги Паздеров. Раждането е започнало в 2.00 през нощта, но родителите не са позвънили на 112 и не са потърсили помощ от лекар или от акушер-гинеколога, който е проследявал бременността. Раждането е продължило около 4 часа, като първият сигнал на 112 и на Центъра за спешна медицинска помощ е подаден в 5:59 ч. Когато пристига кола на бърза помощ, лекарите установили, че майката е в добро състояние, но детето е мъртво. Родилката е настанена в отделение за наблюдение.

„За да се запази и животът на новороденото, и животът на майката, е редно раждането да се прави само и единствено в лечебни заведения. Това заяви пред "Фокус" министърът на здравеопазването Десислава Атанасова по повод случая с бебето, което се роди мъртво при раждане в домашни условия в Бургаско. Според Атанасова, узаконяването на раждането в домашни условия ще оскъпи многократно процеса. "В момента за раждане, без значение дали родилката е здравно осигурена или не, плаща държавата. Ако трябва допълнителни екипи да се осигуряват за раждане вкъщи, трябва да е ясно кой ще плаща за това и ако има последствия или лошо стечение на обстоятелствата и се наложи родилката да бъде приета с усложнения в лечебно заведение, също трябва да е ясно кой ще носи тежестта на това", отбелязва здравният министър. "Няма нищо положително в раждането в домашни условия", е позицията на д-р Антонио Душепеев, началник на Родилно отделение в МБАЛ – Бургас, където е закарана родилката. „Аз съм за забрана за раждане в домашни условия и за съдебно преследване на тези, които обслужват едно такова решение", казва още лекарят. Той уточни, че жената, родила вкъщи, е на 24 години, състоянието й е стабилно. Причините за смъртта на новороденото ще уточняват съдебните лекари.

В края на октомври Българският хелзинкски комитет (БХК) обяви, че завежда дело срещу България в Европейския съд за правата на човека, защото законодателството не позволява бъдещите майки да раждат в домовете си в присъствието на медицинско лице. Според правозащитниците закони, които ограничават правото на избор на жената къде да роди, са в нарушение на правото й на личен живот.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване